Pasaulē
2023. gada 25. janvāris, 11:49

Āzijā turpina plosīties nāvējošs aukstums

Jauns.lv

Japānas un Korejas pussalas meteoroloģiskās iestādes izplatījušas brīdinājumu par ekstremālo aukstumu, kurā dzīvību zaudējuši cilvēki.

Japānā eksremālā aukstuma dēļ dzīvību zaudējis vismaz viens cilvēks, savukārt Afganistānā bojā gājuši vismaz 124 cilvēki.

Ķīnas ziemeļaustrumos temperatūra sasniegusi -53 grādus pēc Celsija. 

foto: EPA/Scanpix
Afganistānas zēns pozē fotogrāfijai ārpus sniegota atrakciju parka Kabulā, Afganistānā, 2023. gada 23. janvārī.

Liela daļa Japānas tagad ir spēcīga aukstuma varā, un dažos apgabalos gaidāma zemākā temperatūra desmit gadu laikā.

Trešdien Japānas Ministru kabineta galvenais sekretārs Hirokazu Matsuno sacīja, ka vētras rezultātā gājis bojā viens cilvēks, un tiek izmeklēti vēl divi nāves gadījumi.

Korejas pussalā pie Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas robežas otrdien fiksēti -25 grādi pēc Celsija. 

Japānas centrālajā daļā un valsts ziemeļaustrumos trešdien tika prognozēta stipra snigšana, savukārt vēja ātrums visā valstī var sasniegt 126 km/h, paziņoja valsts meteoroloģiskā aģentūra.

24 stundās līdz 24. janvāra rītam Manivas pilsētā tika reģistrēts rekordliels sniega daudzums - 93 cm. 

Japānas meteoroloģiskā aģentūra paziņojusi, ka dažās valsts daļās varētu būt zemākā temperatūra pēdējo 10 gadu laikā, un brīdinājusi, ka aukstums turpināsies līdz ceturtdienai, un Japānas jūras piekrastē gaidāms putenis un spēcīgs vējš.  

Dienvidkorejas meteoroloģiskā administrācija izsludināja īpašu brīdinājumu par aukstuma vilni, jo līdz šim sezonas aukstākajā dienā temperatūra Seulā noslīdēja līdz -16 grādiem pēc Celsija un pie Ziemeļkorejas robežas līdz -25 grādiem pēc Celsija.

Ziemeļkorejas varas iestādes ir izsludinājušas brīdinājumus par ārkārtēju aukstumu visā valstī, un tiek prognozēts, ka dažos tās nabadzīgākajos reģionos temperatūra noslīdēs līdz bīstami zemam līmenim, ziņo "NK News".