foto: ZUMAPRESS.com
Vairāku sieviešu slepkavības liek Spānijas valdībai sasaukt ārkārtas sēdi
Spānijā sēro par dzīvesbiedru nogalinātajām sievietēm
Pasaulē
2023. gada 24. janvāris, 15:00

Vairāku sieviešu slepkavības liek Spānijas valdībai sasaukt ārkārtas sēdi

Jauns.lv

Spānijas valdība mazāk nekā mēneša laikā ir sasaukusi otro ārkārtas ekspertu sanāksmi, jo kopš janvāra sākuma valstī pastrādātas jau sešu sieviešu un vienas jaunas meitenes slepkavības.

Spānijas valdība apsver plānu informēt sievietes, kuras cietušas no vardarbības ģimenē, par viņu partneru iepriekšējo sodāmību.

Krīzes komiteja pēdējo reizi tika sasaukta pērnā gada decembrī pēc 11 sieviešu slepkavībām.

Zināms, ka pirmdien Spānijas ziemeļrietumu Valjadolidas provincē tika noslepkavota 45 gadus veca sieviete un viņas astoņus gadus vecā meita. Viņu slepkavības notika vien piecas dienas pēc tam, kad Katalonijas Leidas provincē tika noslepkavota 38 gadus veca sieviete.

Statistika liecina, ka partneru vai bijušo partneru noslepkavoto sieviešu skaits Spānijā kopš 2003. gada, kad valdība noteica atsevišķi izdalīt šāda veida slepkavības, sasniedzis 1188. Tai pašā laika posmā vardarbības ģimenē dēļ ir nogalināti 49 bērni.

"Spānijas Līdztiesību ministrija šo piektdien pulksten 10.00 sasaukusi krīzes komitejas sēdi, lai detalizēti analizētu katru gadījumu un noskaidrotu, kas nogāja greizi," mikroblogošanas vietnē "Twitter" raksta Spānijas līdztiesību ministre Irene Montero.

Pagājušajā mēnesī Spānijas valdība aicinājusi tiesas un prokuratūras pastiprināt elektronisko aproču izmantošanu, lai palīdzētu aizsargāt tās sievietes, kuru bijušajiem partneriem ir piemēroti tuvošanās aizliegumi. Šāda rokassprādze brīdina sievieti par agresora klātbūtni.

"Kopš 2009. gada, kad šīs aproces tika ievestas, neviena sieviete, kas valkā rokassprādzi, nav noslepkavota," norāda Spānijas Tieslietu ministrija.

Tomēr opozīcijas partijas ir apsūdzējušas valdību nespējā aizsargāt sievietes, ieviešot pretrunīgi vērtētus tiesību aktus, kas dažiem notiesātajiem dzimumnoziedzniekiem ļāvis apelācijas kārtībā būtiski saīsināt soda ilgumu.

2022. gadā 49 sievietes Spānijā zaudējušas dzīvību, kļūstot par dzīvesbiedra vai bijušā partnera vardarbības upuriem, bet 2021. gadā šādos apstākļos mira 43 sievietes.