Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Vai jūs noticētu? Padomus par kolēģu drošu atgriešanos Krievijā sniedz kiberdrošības speciālists, kurš iesēdināts par "valsts nodevību"
foto: PantherMedia / Andriy Popov
Ilustratīvs attēls
Pasaulē

Vai jūs noticētu? Padomus par kolēģu drošu atgriešanos Krievijā sniedz kiberdrošības speciālists, kurš iesēdināts par "valsts nodevību"

Jauns.lv

Kiberdrošības uzņēmuma “Group-IB” dibinātājam Iļjam Sačkovam ir idejas, kā panākt no Krievijas aizbraukušo IT speciālistu atgriešanos. Viņš uzskata, ka atbraucējiem ir jājūtas drošībā. Pats Sačkovs jau pusotru gadu atrodas pilnīgā drošībā — aiz restēm sakarā ar apsūdzībām “valsts nodevībā”.

Vai jūs noticētu? Padomus par kolēģu drošu atgrieš...

Speciālisti aizbrauca sakarā ar drošības vajadzībām, un ja dzimtenē varēs atgriezties droši, viņi vēlēsies “pašrealizēties”, savā “Telegram” kanālā publicētajā vēstulē no izmeklēšanas izolatora raksta Sačkovs. Tikai sarežģītu uzdevumu risināšanā intelektuālā darba cilvēks “var atrast īsto laimi”.

Viņš pauž prieku, ka valsts sper pareizus soļus, lai speciālisti atgrieztos, piemēram, atliek viņu iesaukšanu armijā, atliek viņu mobilizāciju karam Ukrainā un atvieglo hipotēkas noteikumus. Taču ar to ir par maz. “Jāliek saprast, ka gan viņi paši, gan viņu tuvinieki būs drošībā, bet pēc tam dot viņiem iespēju radīt un veidot, tostarp arī jaunas krievu tehnoloģijas, kuras pašlaik ir tik nepieciešamas.”

Nav skaidrs, vai šādas uguntiņas tauriņu pievilināšanai viņš izdomāja radīt pats, cerot uz labāku likteni, vai viņam ieteica “kompetenti orgāni”.

Sačkovu arestēja 2021. gada septembrī, apsūdzot valsts nodevībā sakarā ar aizdomām par sadarbību ar ārzemju izlūkdienestu. Savu vainu viņš neatzīst. Aģentūra “Bloomberg” vēsta, ka Sačkova krimināllieta varētu būt saistīta ar viņa vēlmi pārcelt sava biznesa lielāko daļu ārpus Krievijas. 2021. gada aprīļa intervijā “Forbes” viņš apgalvoja, ka “Group-IB” plāno izvietot savas akcijas kādā ārzemju biržā.

“The Insider” noskaidroja, ka Sačkovs bija minēts ASV Federālā izmeklēšanas biroja dokumentos saistībā ar ASV izmeklēšanu krievu hakeru lietā. Viņa vārds parādījās 2020. gadā publicētajos ASV Tieslietu ministrijas dokumentos pēc lietas ierosināšanas pret kompānijas bijušo darbinieku Ņikitu Kisļicinu, kuru amerikāņi apsūdz kibernoziegumos.