Ko Ukrainai nozīmē iekšlietu ministra Denisa Monastirska nāve?
foto: State Emergency Service of Ukrai/ Vida Press
Kijivas mērs Vitālijs Kličko, apmeklējot helikoptera avārijas vietu.
Pasaulē
2023. gada 18. janvārī, 17:12

Ko Ukrainai nozīmē iekšlietu ministra Denisa Monastirska nāve?

Jauns.lv

Deniss Monastirskis pēc prezidenta Volodimira Zelenska iniciatīvas 2021. gada vasarā uzņēmās Ukrainas Iekšlietu ministrijas vadītāja amatu. Viņš nomainīja līdzšinējo  ukraiņu politikas smagsvaru Arsenu Avakovu. Varētu teikt, ka tā bija Volodimiram Zelenskim raksturīga rīcība – nomainīt esošos ministrus ar, viņaprāt, jauniem un perspektīviem personāžiem, vēsta BBC.

Ko Ukrainai nozīmē iekšlietu ministra Denisa Monas...

Monastirskis bija jauns. Viņam bija 41 gads, kad viņš tika iecelts amatā. Kompetents tiesību jomā - doktora grāds tiesību zinātnēs, taču nekad nebija daļa no Ukrainas tieslietu sistēmas. Turklāt viņam nebija politiskās pieredzes. Tomēr prezidentam Volodimiram Zelenskim viņš bija lielisks kandidāts un partneris, ar kuru būvēt nākotnes Ukrainu.

Var strīdēties par to, cik veiksmīgi viņš iekļāvās Ukrainas iekšlietu sistēmā, īpaši pēc lielā kara sākuma. Tomēr viņa vadības stils būtiski atšķīrās no viņa priekšgājēja Avakova, kura vadības stils paredzēja varas koncentrāciju viņa rokās. Monastirskim bija raksturīga varas decentralizācija - jau no pirmās dienas robežsargiem, avārijas dienestiem, iekšlietu dienestiem u.c. viņš deva maksimālu autonomiju.
 

foto: Aleksandr Gusev / SOPA Images/Si/ Vida Press
Deniss Monastirskis.
Deniss Monastirskis.

Ar savu piemēru viņš demonstrēja izmaiņas jaunās valdības pieejā Iekšlietu ministrijai. Ministrs personīgi skolā pasniedza stundu par ceļu satiksmes drošību. Viņš arī iestājās par brīvu ieroču apriti valstī - kas nebija iedomājams vecākās paaudzes likumsargiem.

Monastirskis bija tas, kurš 24. februāra naktī Zelenskim paziņoja, ka Krievijas karaspēks masveidā iebrūk Ukrainā. To viņš atklāja intervijā laikrakstam “Washington Post”.

Aviokatastrofā bojā gāja arī Denisa Monastirska pirmais vietnieks un viņa vienaudzis Jevgeņijs Jeņins. Atšķirībā no sava priekšnieka viņš bija ārkārtīgi pieredzējis ierēdnis.

Absolvējis Ukrainas Nacionālās drošības akadēmiju, viņš vairāk nekā desmit gadus veltīja diplomāta karjerai, un pēc tam trīs gadus strādāja par ģenerālprokurora vietnieku, kas atbildīgs par starptautisko sadarbību. Tieši uz to lielā mērā balstījās Kijevas veiktās starptautiskās tiesas prāvas pret Maskavu – no Krievijas agresijas Ukrainai nodarītā kaitējuma līdz, piemēram, tādu muzeja dārgumu kā "skitu zelta" atgūšanu.

Kijiva atturas izpaust versijas par katastrofas cēloņiem, tāpat pagaidām publiski netiek apspriesta nākamā iekšlietu ministra kandidatūra. Taču jau pirmajos komentāros Ukrainas varas iestāžu pārstāvji uzsver, ka visi IeM departamenti strādā ierastajā režīmā, departamenta darba koordināciju traģēdija neietekmēs.

Kā zināms, šorīt Monastirskis kopā ar savu komandu komandējumā izlidoja no Kijivas, taču helikopters nogāzās pie bērnudārza Kijivas apgabala pilsētā Brovari, laikā, kad vecāki savus bērnus pirms darba nogādāja iestādē. Zināms, ka ministrs devies uz vienu no Ukrainas kartes "karstajiem punktiem".

Helikoptera avārijā bojā gājuši Ukrainas Iekšlietu ministrijas darbinieki un vēl vairāki cilvēki

Helikoptera avārijā Kijivas apgabalā bojā gājis Ukrainas iekšlietu ministrs

Helikoptera avārijā Kijivas apgabala austrumos trešdienas rītā bojā gājuši 16 cilvēki, tostarp Ukrainas Iekšlietu ministrijas vadība un divi bērni, ziņo ...