Karš Ukrainā: kas kontrolē Soledaru, un kāpēc tas ir svarīgi?
foto: VIA REUTERS
Ukrainas artilēristi apšauda Krievijas spēkus.
Pasaulē
2023. gada 12. janvārī, 18:53

Karš Ukrainā: kas kontrolē Soledaru, un kāpēc tas ir svarīgi?

Jauns.lv

Krievija jau vairākus mēnešus nav ieņēmusi nevienu svarīgu apdzīvotu vietu Ukrainā, neraugoties uz intensīvajiem centieniem panākt militārus panākumus. Ja Krievijas spēki ieņemtu Soledaras pilsētu Ukrainas austrumos, Krievijas militāristi un politiskā elite cer, ka tas varētu būtiski mainīt kara gaitu, vēsta BBC.

Karš Ukrainā: kas kontrolē Soledaru, un kāpēc tas ...

Kas kontrolē Soledaru?

foto: REUTERS/SCANPIX
Maskēta Ukrainas haubice.
Maskēta Ukrainas haubice.

Krievijas algotņu kompānijas “Vagner” līderis  un īpašnieks Jevgēņijs Prigožins pirms dažām dienām paziņoja, ka viņa “Vagner” vienības jau ir pārņēmušas kontroli pār visu Soledaras teritoriju, ko apliecināja arī it kā uzņemtie attēli. Taču “Vagner” neietilpst regulārajos Krievijas bruņotajos spēkos, bet Krievijas Aizsardzības ministrija atzīst, ka kaujas par Soledaru joprojām turpinās.

Arī Ukrainas prezidents arī norāda, ka cīņas Soledarā turpinās, un Kijeva ir pārliecināta, ka krieviem neizdosies panākt pilsētas ieņemšanu.

Kāpēc Soledara ir svarīga?

foto: AP/Scanpix
Ukraiņu karavīri Soledaras apkārtnē.
Ukraiņu karavīri Soledaras apkārtnē.

Soledaras krišana var palīdzēt Krievijas karaspēkam uzbrukt Ukrainas pilsētai Bahmutai, kas atrodas aptuveni 10 km uz dienvidrietumiem, nodrošinot viņiem drošu artilērijas pozīciju pilsētas darbības rādiusā.

Soledarā arī ir dziļas sāls raktuves, kam varētu būt stratēģiska nozīme. Tās varētu izmantot karaspēka izvietošanai un aprīkojuma uzglabāšanai, kas to aizsargātu no Ukrainas raķešu apšaudēm. Tomēr nav skaidrs, cik liela daļa no šī sāls raktuvju tīkla ir pieejama.

Soledaras raktuves ir ļoti vērtīgas, jo ir lielākā sāls ieguves raktuve Eiropā. Tur atrodams arī ģipsis. Tas varētu būt nozīmīgs ienākumu avots ikvienam, kurš to kontrolē un spēj iegūt resursus no tiem.

Tomēr, kā norāda BBC, uzvarai Soledarā ir simboliska nozīme. “Vladimiram Putinam ir vitāli svarīga trofeja, ko pasniegt kritiķiem Krievijā," norāda BBC žurnālists Džeimss Voterhauss Ukrainā.

Bahmutas nozīme

foto: AP/Scanpix
Ukrainas karavīri apšauda krievu okupantus.
Ukrainas karavīri apšauda krievu okupantus.

Netālās pilsētas Bahmutas pārņemšana savā kontrolē noteikti būtu liels ieguvums Krievijas spēkiem.

"Tas būtu ļoti vajadzīgs stimuls Krievijas spēkiem austrumos, kuri kopš septembra ir pakļauti reālam spiedienam," norāda Edvards Arnolds, Eiropas drošības pētnieks no Karaliskā Apvienoto pakalpojumu institūta. Tomēr viņš arī norāda, ka "Bahmutas sagrābšanai būs maza stratēģiska nozīme nekā tas būtu bijis kara iznākumā".

Algotņu loma

foto: VIA REUTERS
Jevheņijs Prigožins ar "Vagner" kaujiniekiem.
Jevheņijs Prigožins ar "Vagner" kaujiniekiem.

Prigožina “Vagner” algotņu armija ir kļuvusi arvien ietekmīgāka Ukrainas konfliktā. Prigožins apgalvo, ka viņa kaujinieki ir vienīgie, kas karo Soledarā, lai gan Krievijas Aizsardzības ministrija apgalvo, ka tajā piedalās arī tās spēki.

Tikmēr Krievijas Aizsardzības ministrija atkal  ir nomainījusi savu regulāro spēku vadītāju Ukrainā tikai trīs mēnešus pēc viņa iecelšanas, kas liecina par vēl vienu Putina neapmierinātību ar progresa trūkumu, norāda BBC.

"Prigožins turpinās izmantot gan apstiprinātos, gan safabricētos Vāgnera grupas panākumus Soledarā un Bahmutā," norāda Kara izpētes institūts, "lai reklamētu to kā vienīgos Krievijas spēkus Ukrainā, kas spēj nodrošināt taustāmus ieguvumus."