foto: AP/Scanpix
Ķīna bloķē Dienvidkorejas un Japānas vīzas, atriebjoties par Covid-19 ierobežojumiem Ķīnas ceļotājiem
Sieviete, kas ierodas no Ķīnas, ieiet Covid-19 testēšanas centrā Inčonas starptautiskajā lidostā Dienvidkorejā, ceturtdien, 2023. gada 5. janvārī.
Pasaulē
2023. gada 10. janvāris, 14:01

Ķīna bloķē Dienvidkorejas un Japānas vīzas, atriebjoties par Covid-19 ierobežojumiem Ķīnas ceļotājiem

Jauns.lv

Ķīna ir pārtraukusi īstermiņa vīzu izsniegšanu Dienvidkorejas un Japānas iedzīvotājiem, tādējādi atriebjoties par Covid-19 ierobežojumiem Ķīnas ceļotājiem.

Ir apturētas vīzas dienvidkorejiešiem, kuri ieceļo Ķīnā kā tūristi, paziņoja Pekinas vēstniecība Seulā. 

Pekina norāda, ka šie ierobežojumi paliks spēkā, līdz tiks atcelti "diskriminējošie" ieceļošanas ierobežojumi pret Ķīnas ceļotājiem. 

Pagājušajā nedēļā Dienvidkoreja pārtrauca tūristu vīzu izsniegšanu tiem, kas ierodas no Ķīnas, ko Ķīnas Ārlietu ministrija nodēvēja par "nepieņemamu" un "nezinātnisku".

Reaģējot uz Ķīnas pēdējo soli, Dienvidkorejas Ārlietu ministrija sacīja raidorganizācijai BBC, ka tās politika attiecībā uz ieceļotājiem no Ķīnas ir "saskaņā ar zinātniskiem un objektīviem pierādījumiem".

Tikmēr Japāna pašlaik ielaiž valstī ķīniešu ceļotājus, ja viņiem Covid-19 tests ir negatīvs.

Saskaņā ar Dienvidkorejas Slimību kontroles un profilakses aģentūras datiem aptuveni trešdaļai no visiem iebraucējiem no Ķīnas Covid-19 tests bija pozitīvs pirms vīzu ierobežojumu ieviešanas.

Seulas Inčonas starptautiskajā lidostā - vienīgajā Dienvidkorejas lidostā, kurā joprojām ir atļauti lidojumi no Ķīnas - ielidotājus sagaida militārpersonas ar individuālajiem aizsardzības līdzekļiem.

"Personīgi es domāju, ka tas ir labi. Šīs pandēmijas laikā esmu pārdzīvojis ko daudz sliktāku," BBC sacīja Viljams, uzņēmējs no Šanhajas. "Kā ceļotājs es tikai cenšos ievērot politiku, cik vien iespējams," viņš piebilda. 

Taču ne visi ir tik apmierināti kā Viljams. 

"Manuprāt, tas nemaz nav zinātniski," sacīja Emīlija, kas ieradās no Honkongas. Viņai, tāpat kā tiem, kas ieradās no kontinentālās Ķīnas, bija jāveic pārbaude.

Daudzi dienvidkorejieši atbalsta ideju aizsargāt savu valsti no Ķīnas koronavīrusa uzliesmojuma, taču ne visi ir pārliecināti, ka lēmums ir tikai medicīnisks.

"Šajā lēmumā ir politiska nokrāsa, un attiecības starp abām valstīm nav labas. Daudzi korejieši izjūt naidu, vainojot Ķīnu koronavīrusa izplatībā," sacīja Džinsuns, kurš devās uz Abū Dabī.

"Šobrīd Ķīnā nav nekādas pārredzamības attiecībā uz jaunu variantu uzraudzību. Ja no Ķīnas nāks jauns variants, tā būtu ļoti sarežģīta situācija visai pasaulei," sacīja Korejas Universitātes infekcijas slimību eksperts profesors Kims, sarunājoties ar BBC.

"Tā būtu arī katastrofa Korejas veselības aprūpes sistēmai. Pašlaik mums jau ir daudz hospitalizāciju un nāves gadījumu un arī mūsu vecāka gadagājuma cilvēki ir nepietiekami vakcinēti. Tas ir tas, par ko mēs esam noraizējušies," viņš piebilda. 

Pašlaik Dienvidkorejā tiek ielaists tikai neliels skaits biznesa vai diplomātisko ceļotāju no Ķīnas. Ar vienu noteikumu - ja viņiem ir negatīvs tests pirms izbraukšanas un arī ierodoties.

Viens ķīnietis, kuram testa rezultāts bija pozitīvs, aizbēga no autobusa, kas viņu veda uz karantīnas viesnīcu netālu no lidostas. Pēc divām dienām policija viņu notvēra viesnīcā Seulā