foto: Recompose
Ņujorkas štatā aizgājējus atļauj kompostēt
Aizgājēju ievieto noslēgtā konteinerā, kur mikrobi mēneša laikā mirstīgās atliekas pārvērš kompostā.
Pasaulē
2023. gada 8. janvāris, 05:55

Ņujorkas štatā aizgājējus atļauj kompostēt

Kas Jauns Avīze

No zemes tu esi nācis, par zemi tev jāpaliek, rakstīts Bībelē. Ņujorkas štatā nule atļauta cilvēku mirstīgo atlieku kompostēšana, un šī ir sestā ASV pavalsts, kas spērusi šādu soli.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

2019. gadā Vašingtona kļuva par pirmo ASV štatu, kas legalizēja aizgājēju kompostēšanu, vēlāk sekoja Kolorādo, Oregona, Vērmonta un Kalifornija.

Cilvēku mirstīgo atlieku kompostēšana tiek uzskatīta par videi draudzīgāku alternatīvu apbedīšanai un kremēšanai. Aizgājējus ievieto noslēgtā konteinerā, kas piepildīts ar šķeldu, lucernu un salmiem. Konteineru aizver, un mikrobi 30 dienu laikā pārvērš mirstīgās atliekas kompostā, ko pēc tam atdod radiniekiem, kuri to var izmantot puķu, koku vai dārzeņu iestādīšanai.

Kaut gan kompostēšana rada mazāku oglekļa emisiju nekā apbedīšana un kremācija un ir praktisks risinājums pilsētās, kurās kapsētu platība ir ierobežota, pastāv ētiski jautājumi, kas notiek ar augsni, kas rodas šajā procesā.

Ņujorkas štata katoļu bīskapi iebilda pret kompostēšanas atļaušanu, norādot, ka pret cilvēku mirstīgajām atliekām nedrīkst izturēties kā pret sadzīves atkritumiem.

Izmaksas nav mazas, taču ASV uzņēmums "Recompose", kas piedāvā šādu pakalpojumu, norāda, ka viņu 7000 dolāru lielā cena ir konkurētspējīga ar citiem apbedīšanas veidiem. Saskaņā ar ASV Nacionālās apbedīšanas direktoru asociācijas datiem, vidējā summa valstī par bērēm ar apbedīšanu 2021. gadā bija 7848 dolāri vai 6971 dolārs ar kremāciju.

Mirušo kompostēšana ir legāla arī Zviedrijā, bet Lielbritānijā ir atļauta apbedīšana zemē bez zārka vai zārkā, kas ātri sadalās.