foto: Twitter @GolinehAtai
Kā viduslaikos. Irānā publiski pakārts 23 gadus vecs vīrietis saistībā ar Amini nāves izraisītajiem protestiem
23 gadus vecais Majidreza Rahnavards pirmdien agri tika pakārts Mašhadas pilsētā, Irānā.
Pasaulē
2022. gada 12. decembris, 17:52

Kā viduslaikos. Irānā publiski pakārts 23 gadus vecs vīrietis saistībā ar Amini nāves izraisītajiem protestiem

Jauns.lv/LETA

Irāna apgalvo, ka tā ir publiski pakārusi 23 gadus vecu vīrieti, kas ir jau otrais nāvessods saistībā ar nesenajiem pret valdību vērstajiem protestiem, vēsta raidorganizācija BBC.

23 gadus vecais Majidreza Rahnavards pirmdien agri tika pakārts Mašhadas pilsētā, paziņoja Irānas tiesu sistēma. 

Tiesa viņu notiesāja par "naidīgumu pret Dievu", atklājot, ka viņš līdz nāvei nodūris divus paramilitāros pretošanās spēku dalībniekus. 

Rahnavards tika pakārts tikai 23 dienas pēc aizturēšanas. 

Cilvēktiesību organizācijas ir brīdinājušas, ka protestētājiem tiek piespriests nāvessods pēc fiktīvas tiesas bez pienācīga tirsu procesa. 

Rahnavarda ģimene nezināja, ka viņam tiks izpildīts nāvessods, ziņo opozīcijas aktīvisti.

Viņi ziņoja, ka ģimenei pulksten 7:00 pēc vietējā laika piezvanīja amatpersona un teica: "Mēs esam nogalinājuši jūsu dēlu un apglabājuši viņa līķi Behesht-e Reza kapsētā." 

Tiesu varas ziņu aģentūra "Mizan" paziņoja, ka Rahnavards tika pakārts "Mashhadi pilsoņu grupas klātbūtnē", un ievietoja vairākas pirms rītausmas uzņemtas fotogrāfijas, kurās, kā ziņots, redzams nāvessoda izpilde. Divās no fotogrāfijām bija redzams vīrietis karājamies pie celtņa troses. Norvēģijā bāzētās Irānas cilvēktiesību organizācijas direktors Mahmuds Amirijs-Mogadams tviterī paziņoja, ka Rahnavardas notiesāšanas pamatā ir "piespiedu atzīšanās pēc ārkārtīgi negodīga procesa un paraugprāvas".

"Šim noziegumam Islāma Republikai ir jārada nopietnas sekas," viņš sacīja, piebilstot, ka pastāv "nopietns risks, ka protestētājiem tiks izpildīts masveida nāvessods".

rānā kopš septembra vidus notiek protesti, kurus izraisīja 22 gadus vecās Mahsas Amini nāve pēc tam, kad "tikumības policija" viņu bija aizturējusi par nepareizu galvas lakata valkāšanu. Citas kopā ar Amini aizturētās teikušas, ka "tikumības policijā" Amini smagi piekauta. Protesti strauji pārauga plašākā neapmierinātībā ar situāciju valstī un ar 83 gadus veco Irānas augstāko garīgo līderi ajatollu Ali Hameneji.

Irānas varas iestādēm nežēlīgi apspiežot šos protestus, ir nogalināti vismaz 326 cilvēki, tai skaitā 43 bērni un 25 sievietes, liecina Oslo bāzētās cilvēktiesību organizācijas "Iran Human Rights" (IHR) apkopotie dati. Nogalināto vidū ir gan demonstranti, gan tiesībsargājošo institūciju pārstāvji.