foto: REUTERS/SCANPIX
NATO slavē Ukrainas bruņotos spēkus un atklāj, kādas ir to priekšrocības pār okupantiem
NATO Militārās komitejas vadītājs admirālis Robs Bauers uzsvēra, ka tehnoloģijas mainīs līdzsvaru mūsdienu konfliktos.
Pasaulē
2022. gada 23. novembris, 11:07

NATO slavē Ukrainas bruņotos spēkus un atklāj, kādas ir to priekšrocības pār okupantiem

Jauns.lv

Ukrainas bruņotie spēki karā prasmīgi izmanto jaunās tehnoloģijas. Un tās viņiem dod priekšrocības kaujas laukā, telekanāls "CBC" citē NATO Militārās komitejas vadītāja admirāļa Roba Bauera paziņojumu.

"Viens no iemesliem, kāpēc Ukrainas bruņotajiem spēkiem izdevās atvairīt Krievijas iebrukumu, ir prasmīga jauno tehnoloģiju izmantošana. Un mēs visi esam bijuši liecinieki tehnoloģiju kompāniju izšķirošajai lomai Ukrainas atbalstīšanā. Palīdzība nāca gan no pašas Ukrainas labi attīstītā tehnoloģiju sektora, gan no lieliem un maziem starptautiskiem uzņēmumiem," sacīja Bauers.

Viņš uzsvēra, ka tehnoloģijas mainīs līdzsvaru mūsdienu konfliktos un "pasaule to demonstrē reālajā laikā".

"Pirms dažiem mēnešiem, kad pieminējām tādas kompānijas kā "Microsoft" vai "Starlink", prātā ienāca klēpjdatori un satelīti. Tagad mēs tos uzskatām par uzņēmumiem, kas palīdz uzvarēt karā," secināja admirālis.

Jāpiebilst, ka pateicoties "Starlin" satelīta internetam, ko Ukrainas karavīri ir saņēmuši kopš pilna mēroga kara sākuma, tas ļauj ukraiņu armijai veikt precīzus triecienus pret Krievijas karaspēku un kontrolēt bezpilota lidaparātus, bet civiliedzīvotāji var sazināties ar tuviniekiem un draugiem, kā arī saņemt svarīgu informāciju.

Iepriekš Pentagonā neizslēdza iespēju Ukrainas militārpersonu sadarbību arī ar citiem satelītu un interneta operatoriem, izņemot "Starlink".