foto: unsplash.com
Divu Igaunijas pilsoņu pastrādātais noziegums nokļuvis pasaules mediju lapās
Ilustratīvs foto
Pasaulē
2022. gada 22. novembris, 12:33

Divu Igaunijas pilsoņu pastrādātais noziegums nokļuvis pasaules mediju lapās

Jauns.lv

Igaunijas policija aizturējusi divus vīriešus, kuri tiek turēti aizdomās par 575 miljonu dolāru izkrāpšanu. Iesaistīti pat simtiem tūkstoši upuru, raksta BBC.

Igaunijas policija lietu izmeklējusi, sadarbībā ar Federālo izmeklēšanas biroju (FIB). ASV varas iestādes pieprasa izdot abus Igaunijas pilsoņus - Sergeju Potapenko un Ivanu Turoginu.

Tiek apgalvots, ka abi 37 gadus vecie noziedznieki likuši cilvēkiem ieguldīt naudu kriptovalūtas ieguves pakalpojumā "HashFlare" un viltus virtuālajā bankā ar nosaukumu "Polybius".

ASV Tieslietu ministrijas paziņojumā teikts, ka abi tiek apsūdzēti krāpniecībā un sazvērestībā, lai veiktu naudas atmazgāšanu - noziegumos, par kuriem draud līdz pat 20 gadiem cietumā.

Apsūdzētie stājušies Igaunijas galvaspilsētas Tallinas tiesas priekšā un tiek turēti apcietinājumā, gaidot izdošanu ASV, teikts paziņojumā.

Tiek ziņots, ka no 2015. gada līdz 2019. gadam cilvēki visā pasaulē noslēguši "HashFlare" līgumus vairāk nekā pusmiljarda dolāru vērtībā. ASV Tieslietu ministrija arī apgalvo, ka krāpnieki upuriem apsolījuši dividendes, ja viņi ieguldīs "Polybius" virtuālajā bankā. Apsūdzētie šādā veidā izkrāpuši vēl 25 miljonus dolāru, taču banka nekad tā arī netika izveidota.

Krāpnieki izmantojuši čaulas kompānijas, lai legalizētu noziedzīgi iegūtos līdzekļus. Par tiem viņi iegādājušies vismaz 75 īpašumus un luksusa automašīnas.

Igaunijas policijas Kibernoziedzības apkarošanas biroja pārstāvis Oskars Gross pastāstījis, ka "ilgajā un plašajā" izmeklēšanā bija iesaistīti 100 darbinieki, tostarp 15 no ASV puses.

Tas ir "viens no lielākajiem krāpšanas gadījumiem, kāds mums jebkad bijis Igaunijā", viņš pirmdien sacīja ziņu aģentūrai ERR.