foto: AP/Scanpix
Putins paziņo, kad tiks pabeigta daļējā mobilizācija
Krievijas prezidents Vladimirs Putins apmeklē Neatkarīgo valstu Sadraudzības (NVS) līderu samitu Astanā, Kazahstānā, 2022. gada 14. oktobrī.
Pasaulē
2022. gada 14. oktobris, 16:36

Putins paziņo, kad tiks pabeigta daļējā mobilizācija

Jauns.lv

Krievijas prezidents Vladimirs Putins preses konferencē Astanā paziņojis, ka sākotnēji bija paredzēts mobilizēt mazāk nekā 300 tūkstošus cilvēku. Patlaban mobilizēti 222 tūkstoši cilvēku, vēsta "Kommersant.ru".

Valsts prezidents uzsvēra, ka nekādi jauni priekšlikumi no Aizsardzības ministrijas nav saņemti un plānoti. Pēc Putina teiktā, divu nedēļu laikā mobilizācijas pasākumi tiks pabeigti.

"Šobrīd mobilizēti 222 tūkstoši cilvēku. Nekādas papildu mobilizācijas darbības netiek plānotas. Tas nav vajadzīgs. Domāju, ka divu nedēļu laikā visi mobilizācijas pasākumi tiks pabeigti," sacīja Putins.

Pēc prezidenta teiktā, 33 tūkstoši mobilizēto jau atrodas vienībās, 16 tūkstoši veic kaujas uzdevumus. Viņš norādīja, ka saskares līnija ar Ukrainu ir 1,1 tūkstotis kilometru. "Apsargāt to tikai ar rezervistiem nav iespējams, tāpēc bija spiesti izsludināt mobilizāciju," sacīja Putins.

Viņš norādīja, ka visiem mobilizācijas ietvaros piesauktajiem pilsoņiem ir jāiziet sagatavošanās, bet pašu mobilizācijas pasākumu kvalitāte ir jāpaaugstina.

"Un, lūk, kad sāka rīkot šos mobilizācijas pasākumus, tikai tad atklājās, kādas kvalitātes tie ir. Šī informatīvā bāze šobrīd tiek atjaunota, uz mūsdienīgas bāzes, uz mūsdienīga pamata, un tā būs maksimāli ticama, tāpēc es domāju, ka arī kvalitāte ir jāpaaugstina. Lai gan jāsaka, ka tā jau beidzas," piebilda Krievijas prezidents.

Tāpat Putins paziņojis, ka lēmums par speciālās militārās operācijas uzsākšanu Ukrainā bijis pareizs un savlaicīgs un viņš neko nenožēlo.

Preses konferencē pēc vizītes Kazahstānā valsts vadītājam Ukrainas situācijas kontekstā tika jautāts, vai viņš kaut ko nožēlo.

"Nē," atbildēja Putins.

"Es gribu, lai tas būtu skaidrs. Tas, kas šodien notiek, maigi izsakoties, ir mazpatīkami, bet visu to pašu mēs saņemtu nedaudz vēlāk, tikai mums sliktākos apstākļos. Tā ka rīkojamies pareizi un savlaicīgi, " piebilda Krievijas prezidents, ziņo "Interfax.ru".

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu iepriekš paziņoja, ka 4. oktobrī mobilizēto Krievijas pilsoņu skaits pārsniedz 200 tūkstošus. Viņu apmācība notiek 80 poligonos un sešos mācību centros.

Daļējas mobilizācijas izsludināšanas dienā 21. septembrī viņš sacīja, ka plānots mobilizēt 300 tūkstošus rezervistu. 29. septembrī Krievijas prezidents norādīja uz lielo sūdzību skaitu par pārkāpumiem mobilizācijas ietvaros un pieprasīja šīs kļūdas labot.