foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix
"Bailes no viņa ir neprātīgas, bet..." Ko patiesībā tagad par Putinu saka viņa padotie?
Krievijas prezidents Vladimirs Putins Kremlī, 2022. gada 3. oktobrī Maskavā rīko tikšanos klātienē ar kultūras ministri Olgu Ļubimovu.
Pasaulē
2022. gada 8. oktobris, 05:41

"Bailes no viņa ir neprātīgas, bet..." Ko patiesībā tagad par Putinu saka viņa padotie?

Jauns.lv

Vladimiram Putinam 7. oktobrī apritēja 70 gadu. Viņš ir pie varas gandrīz trešdaļu savas dzīves un acīmredzami negrasās no tās atteikties. Tiesa, no slavenās Putina "stabilitātes", kuras dēļ Krievijas iedzīvotāji konsekventi atteicās no visām savām tiesībām un brīvībām, sen nekas nav palicis pāri. Tieši Putins bija tas, kurš nolēma sākt karu Ukrainā un joprojām to turpina (kaut arī acīmredzami zaudē). "Meduza" noskaidrojusi, kā tagad Putina padotie izturas pret savu priekšnieku.

Vēl 4. oktobrī Ramzans Kadirovs paziņoja, ka viņa vadītā Čečenija plaši svinēs Vladimira Putina 70. dzimšanas dienu. Šajā svētku dienā Republikā plānotas jubilejas sacīkstes; Putina vārdā nosauktā džudo olimpiskās sagatavošanas centra atklāšana; moto un velobrauciens; Krievijas čempionāts un kauss riņķa sacensībās; jaunā valdības kompleksa būvniecības projekta prezentācija.

Lūk, ko par jubileju rakstīja Kadirovs: "Visām Krievijas tautām ļoti paveicies ar prezidentu. Vladimirs Vladimirovičs ir mūsu valstī patriots numur viens. Un nav šajos vārdos pārspīlējuma. Tā, kā par mūsu dzimteni pārdzīvo Vladimirs Putins, nepārdzīvo neviens. Pēdējā uzstāšanās laikā, parakstot līgumus par iekļaušanos Krievijas sastāvā, LTR, DTR, Hersonas un Zaporižjas apgabalā, visu prezidenta runu burtiski caurstrāvoja mīlestība, pārdzīvojumi un lepnums par tēvzemi."

Vairumā citu Krievijas reģionu svētkus svinēja daudz pieticīgāk. Krievijas prezidenta administrācijai tuvs avots pastāstīja, ka no Kremļa nav saņemti norādījumi, kā jāsvin prezidenta 70. dzimšanas diena. Attiecīgi vērienīgi pasākumi netika plānoti.

"Katras 48 stundas notiek hui**"

"Bailes no viņa ir līdz nāvei. Bet tās ir bailes bez cieņas. Cieņas [pret Putinu] nav jau divus vai trīs gadus," uzskata "Meduza" sarunbiedrs, kurš ir tuvu stāvošs valdībai. Par šādām noskaņām Ministru kabinetā pastāstīja vēl divi valdībai tuvi sarunu biedri un kāds Kremlim tuvs avots.

Pēc viņu teiktā, attieksme pret prezidentu krasi sabojājās pēc pensionēšanās vecuma paaugstināšanas 2018. gadā, ko saskaņā ar sociālajām aptaujām neatbalstīja vairākums Krievijas iedzīvotāju.

Formāli Ministru kabinets tika atjaunots 2020. gadā, kad par premjeru Dmitrija Medvedeva vietā kļuva Mihails Mišustins, taču daudzi vidējā līmeņa darbinieki valdībā strādā daudzus gadus. Un viņi atceras, ka Putina saskaņotās un akceptētās pensiju reformas sekas Kremlis pārlika tieši uz valdību un varas reitingu kritumā par vainīgiem gala rezultātā pasludināja tieši valdību.

"Pie vārda "reitingi" cilvēki [valdībā] satrūkstas joprojām," stāsta kāds valdībai tuvu stāvošs avots.

Nākamajos gados situācija tikai pasliktinājās. Pēc sarunu biedru teiktā, prezidents pārstājis brīdināt ministrus par to, ko tieši viņš plāno darīt tuvākā vai tālākā nākotnē.

"Vēl nesen vicepremjeri un ministri strādāja prezidentam kaut vai par "Google". Viņš tiem izstāstīja scenārijus, kurus uzskatīja par iespējamiem, un jautāja: "Bet, ja tā rīkotos, kādas sekas gaidīt? Un, ja tā, kas notiks pēc tam? Pašlaik tā nav," komentē valdībai tuvu stāvošs avots.

Pēc viņa teiktā, pēc Covid-19 pandēmijas sākuma Putins (kā zināms, viņš ļoti baidās par savu veselību) galīgi atteicies no konsultācijām ar valdību un visus atslēgas lēmumus sācis pieņemt pats pēc īsas apspriešanās ar pašu ''tuvāko loku" (tiek uzskatīts, ka pēdējos gados tajā primāri ietilpst specdienestu un spēka resoru vadība).

"[Pēc pandēmijas sākuma] viss nokrīt uz galvas bez brīdinājumiem," saka viens no "Meduza" sarunu biedriem. Pēc viņa apgalvojuma, vēl pirms dažiem gadiem Putins rīkojies pretēji: sākumā uzklausījis priekšlikumus no resoriem, pēc tam izvēlējies, kurš piedāvājums viņam šķiet optimāls.

Vienlaikus valdībai tuvi sarunu biedri norādījuši, ka ministri neuzdrošinās strīdēties ar Putinu pat pie pašiem "negaidītākajiem" lēmumiem. Un dara to tieši baiļu dēļ.

Valdībai tuvi avoti piebilda: šīs pašas bailes, kā arī Putina nevēlēšanās dzirdēt no padotajiem par problēmām, noved pie tā, ka daudzi ierēdņi nopietni izdaiļo realitāti atskaitēs prezidentam. Piemēram, neziņo par sankciju reālajām sekām ekonomikai.

"Katras 48 stundas notiek kaut kāda hui**, neviens īsti neko nesaprot. Līdz izpildītājiem viss tiek novests pēdējā brīdī," situāciju aprakstījis Kremlim tuvs avots.

"Zaudēt viņš neprot. Atzīt, ka zaudē, vēl mazāk"

Visas šīs problēmas padziļinājās pēc kara sākuma. Daudzi pat visaugstāk stāvošie ierēdņi līdz pēdējam brīdim nezināja par pilna apmēra iebrukuma sākumu. Tāpat avotu vērtējumā pēc 24. februāra prezidents zaudējis interesi par "miera lietām", bet viņa "tuvais loks" kļuvis vēl ciešāks.

Tagad, pēc "Meduza" informācijas, prezidenta lēmumus vismaz daļēji var ietekmēt tikai Drošības padomes (DP) locekļi un arī ne visus. 

"Apmierināto ar Putinu laikam tikpat kā nav. Biznesa un daudzi valdības locekļi ir neapmierināti, ka prezidents uzsācis karu, nepadomājot par sankciju apmēriem."

Mobilizācija sagādā nepatikšanas arī politiskajam blokam. Pēc tuvu stāvoša avota teiktā, Kremlī saprot: simtiem tūkstošu Krievijas iedzīvotāju vardarbīgais aicinājums uz karu nekavējoties iesitis pa prezidenta reitingu (pat pēc atklātām ziņām tas samazinājies par 6%). "Bet no mums prasa – kāpēc nokrita, bet kā paaugstināt?" saka sarunu biedrs.

Polittehnologs, kurš sadarbojas ar uzreiz vairāku Krievijas reģionu administrācijām, apstiprināja šo informāciju. Pēc viņa teiktā, pirms mobilizācijas sākuma varasiestādes nav fiksējušas manāmas protesta noskaņas reģionos. "Taču [tagad] situācija ir pavisam cita: Krievija pirms [mobilizācijas uzsākšanas] un pēc tam - tās ir divas dažādas valstis," viņš uzsvēra.

Kremlim tuvi avoti, kā arī sarunu biedrs, kurš pazīstams ar Putina tuvumā ietilpstošiem cilvēkiem, norāda, ka šobrīd prezidents "nevar dot nākotnes skicējumu" pat visaugstākajiem ierēdņiem un lielākajiem uzņēmējiem: "Šie cilvēki cieš sankciju dēļ, zaudē milzīgus līdzekļus. Taču viņiem nav pilnīgi skaidrs, vai Kremlis spēs to visu kompensēt."

Rezultātā, uzskata "Meduza" sarunu biedri, "varas vertikāle" Krievijā sāk "brukt". Piemēram, Krievijas gubernatori sākuši atklāti paziņot, ka viņiem nav naudas Maskavas solījumu izpildei.

"Šobrīd, piemēram, [Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins] paziņo, ka pilsētas budžets sniegs atbalstu mobilizēto ģimenēm. Šādi ieteikumi nākuši no citiem gubernatoriem, lai tie mazinātu sociālo spriedzi. Bet naudas lielākajai daļai tam nav."

Tāpat kā valdības darbinieku gadījumā, arī Krievijas augsta ranga ierēdņi neļauj sev negatīvi izteikties attiecībā pret Putinu, norāda medija sarunu biedri. 

Kā Putins gatavojas beigt karu, Krievijas varas pārstāvjiem nav skaidrs. Arī vairāki augsta ranga sarunu biedri izjūt satraukumu par Putina spriedelējumiem par kodoltriecienu. "Zaudēt viņš neprot," saka viens no viņiem.