foto: AP/Scanpix
Eiropas Parlaments prasa ES sankcijas amatpersonām, kas atbildīgas par irāņu sievietes nāvi
EP deputāti stingri nosoda Amini nāvi un aicina objektīvi, efektīvi un, pats galvenais, neatkarīgi izmeklēt viņas traģisko nāvi un apgalvojumus par viņas spīdzināšanu.
Pasaulē
2022. gada 6. oktobris, 20:29

Eiropas Parlaments prasa ES sankcijas amatpersonām, kas atbildīgas par irāņu sievietes nāvi

Jauns.lv / LETA

Eiropas Parlaments (EP) rezolūcijā ES tiek mudināta piemērot sankcijas Irānas amatpersonām, kas iesaistītas jaunas sievietes Mahsas Amini nāvē un vardarbībā pret protestētājiem, informēja EP Preses dienests.

Ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā parlaments izvērtē notikumus Irānā pēc 22 gadus vecās kurdu izcelsmes Irānas iedzīvotājas Mahsas Amini nāves no valsts tikumības policijas rokām, kā arī pēc tam aizsākušos ielu protestus pret stingro valdošo režīmu.

EP deputāti stingri nosoda Amini nāvi un aicina objektīvi, efektīvi un, pats galvenais, neatkarīgi izmeklēt viņas traģisko nāvi un apgalvojumus par viņas spīdzināšanu. Policija viņu arestēja 13. septembrī par to, ka viņa neesot ievērojusi Irānas stingro galvassegas valkāšanas likumu, un trīs dienas vēlāk viņa nomira Teherānas slimnīcā pēc fiziskas vardarbības apcietinājuma laikā.

Parlaments pauž stingru atbalstu miermīlīgo protestu kustībai Irānā un solidaritāti ar jaunajām sievietēm, kas vada protestus un tajos piedalās.

Tas stingri nosoda Irānas drošības spēku plašo, tīšo un nesamērīgo spēka pielietošanu pret miermīlīgiem protestētājiem, kas jau prasījusi daudz upuru, un prasa Irānas varas iestādēm nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot visas personas, kas ir ieslodzītas tikai tāpēc, ka saistībā ar protestiem ir miermīlīgi izmantojušas savas tiesības uz vārda, biedrošanās un miermīlīgas pulcēšanās brīvību, kā arī visus cilvēktiesību aizstāvjus.

Rezolūcijā ES tiek mudināta saskaņā ar Vispārējo cilvēktiesību sankciju režīmu piemērot sankcijas Irānas amatpersonām, kas iesaistītas Mahsas Amini nāvē un vardarbībā pret protestētājiem.

Parlaments arī aicina Apvienoto Nāciju Organizāciju un jo īpaši tās Cilvēktiesību padomi sākt izmeklēšanu par nesenajiem notikumiem Irānā. EP deputāti arī mudina ES dalībvalstis, kurām ir diplomātiskā klātbūtne šajā valstī, koordinēt savu rīcību, lai aizsargātu cilvēktiesību aizstāvjus, jo īpaši sieviešu tiesību aizstāvjus, un ES un Irānas dubultpilsoņus.

Protestus Irānā izprovocēja 22 gadus vecās Mahsas Amini nāve policijas apcietinājumā 16.septembrī.

Tikumības policija Amini aizturēja "neislāmiskā" apģērba dēļ un nogādāja policijas iecirknī. Kā skaidroja policija, tur Amini radušās sirds problēmas, un viņa nomirusi trīs dienas pēc aizturēšanas. Amini ģimenes locekļi un aktīvisti apšauda policijas sniegto notikumu versiju un tur aizdomās policistus par Amini piekaušanu.

Amini nāve izsaukusi valsts mēroga sašutumu un lielākos protestus kopš 2019.gada.

Irānas varasiestādes uz protestiem reaģējušas ar spēku un ierobežojušas piekļuvi internetam. Simtiem demonstrantu, reformistu aktīvistu un žurnālistu Irānā ir aizturēti.