foto: CAMERA PRESS/Thierry Charlier / Vida Press
Borels mudina steidzami atjaunot Irānas kodolpaktu
Eiropas Savienības augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels.
Pasaulē
2022. gada 30. jūlijs, 19:34

Borels mudina steidzami atjaunot Irānas kodolpaktu

Jauns.lv/LETA

Pasaules lielvaru un Irānas kodolpakts ir steidzami jāatjauno, sestdien mudināja Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels.

Ar katru dienu, kas paiet bez vienošanās, Irānas tautai tiek atlikti konkrēti ekonomiskie ieguvumi, kādi varētu būt no sankciju atcelšanas, kā arī ieguvumi no kodolieroču neizplatīšanas visai pasaulei, uzsvēra ES augstākais diplomāts.

"Tagad es uz galda esmu nolicis tekstu, kurā precīzās detaļās aplūkota sankciju atcelšanai, kā arī soļi kodoljomā, kas ir nepieciešami Kopējā visaptverošā rīcības plāna (JCPOA) atjaunošanai," bloga ierakstā apliecināja Borels, dēvējot kodolpaktu tā oficiālajā nosaukumā.

"Šis teksts piedāvā labāko iespējamo darījumu, kādu vien es kā šo sarunu sekmētājs saredzu kā iespējamu," norādīja diplomāts.

"Tā nav nevainojama vienošanās, bet tā aplūko pamata elementus un ietver grūti izcīnītus visu pušu kompromisus. Lēmumi ir jāpieņem tagad, lai panāktu, ka šai unikālajai iespējai ir sekmes, un lai atbrīvotu pilnībā īstenotas vienošanās milzīgo potenciālu. Es neredzu nevienu citu vispārēju un efektīvu alternatīvu sasniedzamības laukā."

"Vienošanās noslēgšana tagad nesīs būtiskas ekonomiskās un finansiālās dividendes, kā arī nostiprinās reģionālo un globālo drošību, uzsvēra Borels.

ASV 2018. gadā Trampa administrācijas laikā izstājās no 2015.gada starptautiskā kodolpakta, neraugoties uz to, ka Irāna vienošanās prasības ievēroja, kā arī noteica Teherānai smagas ekonomiskās sankcijas.

Reaģējot uz šiem Vašingtonas soļiem, Irāna 2019.gadā sāka atvirzīties no pakta prasību ievērošanas.

Irānas ārlietu ministrs Hoseins Amirs-Abdollahians šomēnes sacīja, ka Irāna līdz ar 2015.gada starptautiskā kodolpakta atjaunošanu vēlas ekonomiskās garantijas, lai netiktu "sadzelta" divreiz vienā un tajā pašā veidā.