foto: AFP/Scanpix
Lavrovs: Krievija ir gatava garantēt kuģu drošību no Ukrainas ostām
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.
Pasaulē
2022. gada 23. jūnijs, 15:04

Lavrovs: Krievija ir gatava garantēt kuģu drošību no Ukrainas ostām

Jauns.lv

Krievija ir gatava sniegt drošības garantijas kuģiem, kas ir bloķēti Ukrainas ostās. Runa ir par šo kuģu nogādāšanu drošībā līdz Bosfora jūras šaurumam, ziņo "RIA-Novosti".

Krievijas Federācija norāda, ka ir jāatmīnē kuģu caurbraukšanas ceļš.

"Galvenais, tas būtu jānodrošina vai nu ar atmīnēšanu, vai arī organizējot brīvas caurbraukšanas. Kas attiecas uz starptautiskajiem ūdeņiem, tad Krievija garantē drošību šo kuģu nokļūšanai līdz Bosforam, un par to mums ir sapratne ar Turciju," sacīja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Iepriekš Turcijā skaidroja, ka, lai uzsāktu Ukrainas ostu atbloķēšanas un graudu eksporta koordinācijas centra darbu, nepieciešama Ukrainas un Krievijas puses piekrišana. Turcija veic sarunas ar abām valstīm.

Kā zināms, kopš pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Krievija bloķē ostas un neļauj eksportēt graudus. Ja Ukrainai tuvākajā laikā neizdosies atbloķēt graudu eksportu, tad jaunās ražas uzglabāšanai var nepietikt jaudas. Daļa ražas var aiziet postā.

Vienlaikus, pēc Ukrainas ārlietu ministra Dmitrija Kulebas domām, Ukrainai graudu eksportam no valsts ostām ir jāiegūst garantijas no ANO un trešajām valstīm. Ar Kremļa garantijām vien nepietiek.