foto: VIA REUTERS
Lielbritānija atsaukusies Kijivas aicinājumam piegādāt tai smago bruņojumu
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Voless.
Pasaulē
2022. gada 15. jūnijs, 20:27

Lielbritānija atsaukusies Kijivas aicinājumam piegādāt tai smago bruņojumu

Jauns.lv / LETA

Lielbritānija drīzumā piegādās Ukrainai daudzlādiņu raķešu palaišanas sistēmas, atsaucoties Kijivas aicinājumam piegādāt tai smago bruņojumu, lai varētu labāk stāties pretī Krievijas agresijai, trešdien pavēstīja Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Voless.

Sekojot ASV paraugam, Lielbritānija 6.jūnijā paziņoja, ka piegādās Ukrainai daudzlādiņu vadāmo raķešu palaišanas sistēmas, kam ir lielāks darbības attālums un augstāka precizitāte nekā Krievijas artilērijai.

"Man šķiet, ka šī piegāde notiks nekavējoties, un tai līdzās tiks sūtīta arī munīcija," Apvienoto ekspedīcijas spēku (JEF) sanāksmes gaitā Oslo žurnālistiem sacīja britu ministrs.

Ukrainas armija izcīna sīvas kaujas, cenšoties aizstāvēt Donbasa reģionu, un Kijiva vairākkārt aicinājusi sabiedrotos nodrošināt vairāk smagā bruņojuma.

Vēl otrdien Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maliara sacīja, ka Ukraina saņēmusi "aptuveni 10%" no nepieciešamā bruņojuma.

Lielbritānija apsver iespēju līdzās daudzlādiņu raķešu palaišanas sistēmām nosūtīt arī pretkuģu raķetes "Harpoon", sacīja Voless. Arī Dānija un Nīderlande apsolījusi tās nodrošināt Ukrainai.

Norvēģija "apsver jaunus dāvinājumus" Ukrainai līdzās 22 haubicēm "M-109", aptuveni 100 pretgaisa raķetēm "Mistral" un aptuveni 4000 prettanku raķešu M72, ko tā Ukrainai jau ir piegādājusi, Oslo sacīja Norvēģijas aizsardzības ministrs Bjorns Arilds Grams.

Ar šiem paziņojumiem ministri nākuši klajā vien dažas stundas pirms "teju 50 valstu", kā norādīja ASV vēstnieks NATO, sanāksmes Briselē, kur kopā ar ASV aizsardzības ministru Loidu Ostinu tiks spriests par militāro palīdzību Ukrainai.