foto: REUTERS/SCANPIX
"Mēs abi nogalinām, bet es nenogalinu bērnus." Skandalozais Filipīnu prezidents paziņo, ka viņam ar Putinu nav pa ceļam
Skandalozais Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte
Pasaulē
2022. gada 24. maijs, 14:53

"Mēs abi nogalinām, bet es nenogalinu bērnus." Skandalozais Filipīnu prezidents paziņo, ka viņam ar Putinu nav pa ceļam

Jauns.lv

Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte uzstāšanās laikā iknedēļas telekonferencē ar Ministru kabineta locekļiem kritizēja Vladimiru Putinu par civiliedzīvotāju slepkavībām Krievijas iebrukuma laikā Ukrainā. Pēc Dutertes teiktā, tas, ko Putins nosaucis par "speciālo militāro operāciju", patiesībā ir pilna mēroga karš, ko Krievija veic pret suverēnu valsti.

"Daudzi saka, ka mēs ar Putinu abi esam slepkavas. Es jau sen jums, filipīniešiem, teicu, ka es tiešām nogalinu. Bet es slepkavoju noziedzniekus, es nenogalinu bērnus un vecus cilvēkus. Mēs ar viņu dzīvojam divās dažādās pasaulēs," piebilda Filipīnu prezidents, kuru citē "The Independent".

Duterte norādīja, ka karš izraisīja pasaules naftas cenu lēcienu, no kura cieta daudzas valstis, tostarp arī Filipīnas.

Dutertes prezidentūras termiņš beidzas 30. jūnijā. Saskaņā ar konstitūciju valsts galva tiek ievēlēts tikai uz vienu sešu gadu termiņu.

Maijā notikušajās prezidenta vēlēšanās uzvarējis Ferdinands Markoss, diktatora Ferdinanda Markosa dēls. Savukārt Dutertes meita Sāra tika ievēlēta par viceprezidenti.

Rodrigo Duterte vairākkārt paudis atbalstu Krievijas varasiestādēm un personīgi Putinam. Savu pirmo trīs tikšanās laikā ar Krievijas prezidentu 2016. gada novembrī Duterte nosauca Krieviju par "dižu valsti", bet Rietumus kritizēja par "liekulību".

Duterte iestājās par pilna mēroga cīņu pret narkotiku tirdzniecību ar visstingrākajām metodēm. Pēc "Amnesty International" datiem, viņa prezidentūras pirmajos sešos mēnešos policija vai nezināmi bruņoti cilvēki nogalinājuši vairāk nekā septiņus tūkstošus cilvēku.

Bojāgājušo vidū, pēc likumsargu sniegtās informācijas, bijuši arī bērni. Starptautiskā Krimināltiesa sākusi izmeklēšanu, iepriekš kvalificējot šīs ārpustiesas izrēķināšanās kā noziegumu pret cilvēcību.

Arī 2021. gada vasarā Duterte solīja ieslodzīt cilvēkus, kuri atsakās veikt vakcināciju pret koronavīrusu. Gadu iepriekš Duterte atļāva policistiem šaut uz valstī izsludinātā "lokdauna" pārkāpējiem.