foto: Ekrānuzņēmums no Youtube.com/CNN video
Cilvēks, kuru Krievija nespēja nogalināt! Ukrainis trīs dienas spīdzināts, sašauts sejā un aprakts kapā, izdzīvo
Mikola Kuličenko.
Pasaulē
2022. gada 18. maijs, 11:36

Cilvēks, kuru Krievija nespēja nogalināt! Ukrainis trīs dienas spīdzināts, sašauts sejā un aprakts kapā, izdzīvo

Jauns.lv

"Tas ir jādzird ikvienam cilvēkam ne tikai Ukrainā, bet visā pasaulē! Šādas lietas notiek, un šis ir tikai viens gadījums no miljarda!". Mikola Kuličenko – ukrainis, kurš izdzīvoja pēc tam, kad okupanti trīs dienas viņu spīdzinājuši, sašāvuši sejā un aprakuši dzīvu kapā kopā ar viņa diviem brāļiem, izbēdzis no nāves, lai pasaulei pastāstītu savu stāstu.

18. martā, divas nedēļas pirms Krievijas armijas atkāpšanās no Čerņihivas apgabala Ukrainas ziemeļos, Mikola kopā ar saviem brāļiem – Dmitro un Jevhenu, nolaupīti no savām mājām Dovžik ciematā, un trīs dienas pratināti, sisti, spīdzināti un turēti pagrabā, pamatojoties uz aizdomām, ka brāļi iesaistīti Krievijas konvoja spridzināšanā. 

Krievi iebrukuši mazajā koka namiņā, kura dzīvoja Mikola, Dmitro, Jevhens un viņu māsa Irīna, neilgi pēc tam, kad Čerņihivas apgabalā bombardēts viens no krievu konvojiem.

Turpinās Ukrainas karavīru evakuācija no Mariupoles rūpnīcas "Azovstaļ"

No Mariupoles tērauda rūpnīcas "Azovstaļ" teritorijas tika izvesta jauna Ukrainas karavīru grupa. No rūpnīcas teritorijas izbrauca vismaz septiņi autobusi ar ...

gallery icon

Aizdomās, ka brāļi varētu būt ar to saistīti, krievi, draudot ar ieročiem, vīriešus izdzinuši no mājas un to pārmeklējuši, meklējot jebkādas pazīmes, kas liecinātu par militāru saistību. 
Neviens no brāļiem nebija iesaistīts sprādzienā, taču okupanti mājā atraduši brāļu vectēvam piederošu militāru medaļu. Tas bija viss, kas nepieciešams, lai sagūstītu Mikolu un abus viņa brāļus. Irīna, par laimi, krievu iebrukuma brīdī neesot bijusi mājās. 

Ceturtajā pratināšanas dienā okupanti Mikolu kopā ar Dmitro un Jevhenu iesēdinājuši militārā transportlīdzeklī, aizsējuši acis un aizveduši uz nomaļu vietu vietējā mežā. Mikola CNN stāsta, kā viņam likts ar aizsietām acīm uz ceļiem gaidīt, līdz tiks izrakts kaps. Mirkli vēlāk abi Mikolas brāļi nošauti, un arī viņa virzienā tuvojies krievu karavīrs ar šauteni rokā, mērķējot Mikolas sejā. Lode trāpījusi vīrieša vaigā, izejot tam cauri gar ausi. Laimīgā kārtā dzīvībai svarīgas artērijas netika skartas. 

Mikola izlikās par mirušu, un trijotne iemesta izraktajā bedrē un apbērta ar smiltīm. Vien dažas minūtes pēc tam, kad okupanti pametuši notikumu vietu, Mikolam izdevies izkārpīties no kapa dzīvam, izvairoties no lēnas, mokošas nāves. 

“Man paveicās. Tagad man tikai jāturpina dzīvot. Šis stāsts ir jādzird ikvienam ne tikai Ukrainā, bet arī visā pasaulē. Tādas lietas šeit notiek, un šis ir tikai viens gadījums no miljarda,”

sacīja vienīgais okupantu zvērīgajā slaktiņā izdzīvojušais brālis. 
Mikola stāsta, ka ticis iemests krievu izraktajā bedrē pirms vecākā brāļa Dmitro, un bija iesprūdis tur zem viņa līķa. Viņš turpinājis cīnīties no visa spēka, lai pavirzītu brāļa līķi un izkārpītos ārā no kapa. 

Mikola brāļi pienācīgi apglabāti aprīlī, mēnesi pēc notikušās slepkavošanas. Čerņihivas apgabala prokuratūra ir sākusi izmeklēšanu par šo gadījumu - vienu no vairāk nekā 11 000 reģistrētajiem iespējamiem kara noziegumiem Ukrainā nepilnu trīs kara mēnešu laikā. 

Atklājas viens šausmu stāsts pēc otra

Masveida civiliedzīvotāju spīdzināšanas un slepkavošanas šausmas atklājās aprīļa sākumā, kad Ukrainas varas iestādes atgriezās reģionos uz ziemeļiem no Kijivas, kurus kopš februāra beigām bija okupējusi Krievija.

Saskaroties ar smagiem zaudējumiem, Putina karavīriem marta beigās tika pavēlēts atvilkt spēkus no Ukrainas ziemeļiem, lai pārgrupētos un pārvietotos uz Donbasa austrumu reģionu, kur joprojām turpinās kaujas, Ukrainai cenšoties atvairīt visaptverošu uzbrukumu, kura mērķis bija ieņemt tur esošo teritoriju.

Ukrainas ģenerālprokurora Irīnas Venediktovas birojs ir uzsācis izmeklēšanu saistībā ar apsūdzībām par izvarošanu, spīdzināšanu un neapbruņotu un neaizsargātu civiliedzīvotāju nogalināšanu.

Dzīve metro stacijā. Ukraiņi jau vairākus mēnešus tur slēpjas no Krievijas bumbu uzlidojumiem

Kopš Krievija sāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā 24. februārī, daudzi ukraiņi patvērumu no okupantu bumbām rod metro stacijā.

gallery icon