foto: ZUMAPRESS.com
Ukraiņi applūdināja savu ciemu, lai atturētu okupantus, un to it nemaz nenožēlo
2022. gada 6. aprīlis. Karavīri un civiliedzīvotāji labo izpostītu tiltu pār Irpinas upi Demidivā pēc tam, kad Krievijas spēki atkāpās no Kijivas apkārtnes.
Pasaulē
2022. gada 28. aprīlis, 12:24

Ukraiņi applūdināja savu ciemu, lai atturētu okupantus, un to it nemaz nenožēlo

Jauns.lv

Demidivā, ciemā, kas atrodas Kijivas ziemeļu pievārtē, iedzīvotāji patlaban cīnās ar spēcīgu plūdu sekām. Lai gan normālos apstākļos plūdi Demidivas iedzīvotājiem būtu radījuši vienas vienīgas raizes, šoreiz tā bija taktiska uzvara cīņā pret okupantiem.

Ukraiņi apzināti applūdināja Demidivas ciemu un tā laukus, radot lielu purvu. Tādējādi viņiem izdevās novērst Krievijas tanku uzbrukumu Kijivai un dot ukraiņu spēkiem vairāk laika, lai sagatavotos galvaspilsētas aizsardzībai.

Demidivas iedzīvotāji nu cīnās ar plūdiem, kuros daudzas  mājās kļuva neapdzīvojamas. Un viņi to it nemaz nenožēlo, raksta medijs “The New York Times”.

Plūdi ne vien aizsargāja Kijivu, bet arī novērsa Demidivas kļūšanu par kara frontes līniju, un ciemats izvairījās no masu slepkavībām, ko okupanti pastrādāja citās Kijivas priekšpilsētās.

Pēc Bučas pilsētas atbrīvošanas no Krievijas karaspēka uz ielām atklājas okupantu kara noziegumi [Brīdinām - nepatīkami skati!]

No Krievijas spēkiem atbrīvotās Kijivas apgabala Bučas pilsētas ielās visur guļ līķi, cilvēki nogalināti ar šāvienu pakausī, lai gan daudzi ...

gallery icon

Dambis tika uzspridzināts jau kara pirmajās dienās, ūdeņiem pārplūstot pār Irpinas upes krastiem un applūdinot Demidivu un apkārtējos laukus. Jau martā uzņemtajos satelītattēlos bija redzami plūdi, tomēr īsti nebija skaidrs, kas tos izraisījis.

Vēlāk okupantu apšaudē dambis tika sabojāts vēl vairāk, kas apgrūtinājis centienus mazināt plūdus teritorijā. Ciems aizvien cīnās ar ūdeņiem, tomēr Kijiva ir palikusi nosargāta. 

Pat divus mēnešus pēc plūdu sākuma dažviet Demidivā iedzīvotājiem jāpārvietojas ar gumijas laivu. No applūdušiem dārziem parādās kukurūzu kāti. Kāda ģimene savā pagalmā pār dubļiem pārvietojās pa paštaisītu koka dēļu celiņu. 

Tomēr iedzīvotāji intervijās atzinuši, ka viņu grūtības ir tā vērtas. 

“Visi saprot un neviens to nenožēlo ne mirkli,” medijam “The New York Times” pastāstīja Demidivas iedzīvotāja  Antoņina Kostučenko. Viņas viesistaba tagad ir sasmakusi, mitra telpa, kuras sienās ir sasūcies netīrs ūdens. “Mēs izglābām Kijivu!”

Demidivā ir aptuveni 750 māju, no kurām aptuveni 50 tika applūdinātas.

Plūdi Demidivā nav vienīgie postījumi, ko paši ukraiņi nodarījuši savā teritorijā, lai atturētu okupantus.  Citviet ukraiņu militārpersonas ir spridzinājušas savus tiltus, bombardējušas ceļus, sabojājuši dzelzceļa līnijas un lidostu skrejceļus.

Šī stratēģija ir spēlējusi lielu lomu Ukrainas panākumos, neļaujot okupantiem ieņemt Kijivu, pauduši militārie eksperti.

Arī Krievijas armija ir spridzinājusi Ukrainas tiltus un uzbrukusi dzelzceļa infrastruktūrai, lidostām un degvielas noliktavām.

Kā ziņojis Ukrainas infrastruktūras ministrs Oleksandrs Kubrakovs, līdz šim Ukrainā sagrauti vai bojāti ir jau vairāk nekā 300 tiltu, vairāk nekā 8000 kilometrus ceļu ir nepieciešams saremontēt vai atjaunot, un ir uzspridzināti desmitiem dzelzceļa tiltu. Aprēķinātie kopējie zaudējumi transporta infrastruktūrai pēc kara diviem mēnešiem ir vairāk nekā 100 miljardu ASV dolāru.

“Mēs nebūtu spridzinājuši savus tiltus, ja karš nebūtu sācies,” norādīja Kubrakovs. “Zaudējumu cēlonis ir tikai viens - Krievijas Federācijas agresija.”