foto: Twitter
Ekspertīzes atklāj, ka zvērību skartajā Bučā izmantotas arī flešetes
Pasaulē
2022. gada 25. aprīlis, 16:36

Ekspertīzes atklāj, ka zvērību skartajā Bučā izmantotas arī flešetes

Jauns.lv

Desmitiem civiliedzīvotāju, kas gāja bojā Krievijas okupācijas laikā Ukrainas pilsētā Buča, mira no flešetēm jeb metāla šautriņām, paziņojuši tiesu medicīnas eksperti.

Kā vēsta "The Guardian", pēcnāves līķu izmeklēšanas laikā atrastas flešetes, kas atradušās vairāku bojāgājušo civiliedzīvotāju galvās un krūtīs.

Saskaņā ar vairāku aculiecinieku teikto, dažas dienas pirms karaspēka atkāpšanās no Bučas Krievijas artilērija izšāvusi flešetes.

Bučas iedzīvotāja Svetlana Čmuta laikrakstam "Washington Post" pastāstījusi, ka uz savas automašīnas atradusi vairākas šādas iedūrušās šautriņas.

Lai gan cilvēktiesību grupas jau ilgu laiku ir centušās aizliegt flešetes, munīcija nav aizliegta saskaņā ar starptautiskajiem tiesību aktiem. Tomēr to izmantošana blīvi apdzīvotās civilajās teritorijās ir humanitāro tiesību pārkāpums.

"Flešetes ir ierocis, kas paredzēts, lai uzbruktu lielam skaitam ienaidnieka karavīru," norāda "Amnesty International". "Tos nekad nedrīkstētu izmantot apdzīvotās civilās vietās."

Šīs mazās metāla šautriņas atrodas tanku vai artilēriju lādiņos. Katrā čaulā var būt līdz 8000 flešetēm, kuru garums parasti ir no 3 cm līdz 4 cm. Pēc izšaušanas tās apņem samērā plašu teritoriju.

Līdz šim Bučā atrasti 412 līķi. Pasaule par mierīgo iedzīvotāju masu slaktiņu Bučā uzzināja 2.aprīlī, kad žurnālisti un Ukrainas karavīri iegāja no Krievijas okupantiem atbrīvotajā pilsētā un ieraudzīja pilsētas ielas, kas bija kā nosētas ar līķiem. Dažiem rokas bija sasietas uz muguras, citi saņēmuši lodi pakausī. Tāpat izvarotas daudzas sievietes un nepilgadīgas meitenes, no kurām daudzas vēlāk nogalinātas.

Vietējie iedzīvotāji žurnālistiem stāstīja, ka Krievijas karavīri nošāvuši arī nejaušus garāmgājējus, izlaupījuši mājas, nav ļāvuši iedzīvotājiem pilsētu pamest.

Pēc Bučas pilsētas atbrīvošanas no Krievijas karaspēka uz ielām atklājas okupantu kara noziegumi [Brīdinām - nepatīkami skati!]

No Krievijas spēkiem atbrīvotās Kijivas apgabala Bučas pilsētas ielās visur guļ līķi, cilvēki nogalināti ar šāvienu pakausī, lai gan daudzi ...

gallery icon

Zelenskis apmeklējis okupantu zvērību skarto Buču

No Krievijas okupantiem atbrīvotajā Kijivas apgabala Bučā apglabāti 330 līdz 340 Krievijas karaspēka nogalinātie civilisti, vēsta tīmekļa izdevums "Ukrainska pravda", ...

gallery icon