Pasaulē
2022. gada 13. aprīlis, 16:21

"Viesmīlis atvainojās, ka nerunā krieviski," - krievu jaunietis izsakās par to, vai Latvijā ir rusofobija

Jauns.lv

Ievērību sociālajos tīklos guvis kāds video, kurā krievu jaunietis skaidro situāciju Latvijā, norādot, ka šajā valstī nav nekādas rusofobijas, par kuru patīkot runāt Krievijā.

"Krievijā kaut kādu iemeslu dēļ ļaudis mīl runāt, ka Latvijā ir rusofobija. Latvijā šobrīd strādā krievu teātris, Latvijā visos kinoteātros filmām ir lasāmi subtitri krievu valodā, Latvijā šobrīd ir ļoti daudz mašīnu, tostarp manam tēvam, ar krievu numuriem. Neviens viņiem neko nedara. Nesen biju restorānā kopā ar draugiem no Igaunijas un Latvijas. Pienāca viesmīlis un atvainojās par to, ka nerunā krieviski. Lai gan tas viņam nebūtu nemaz obligāti jādara... Latvijā nav nekādas rusofobijas! Rusofobija ir kaut kas tāds, ko ir izdomājuši krievi Krievijā," teic jaunietis, kurš sociālajā vietnē "Tik Tok" sevi dēvē par Oksfordā izglītotu krievu.

Viņš norāda, ka pēdējo 10 gadu laikā ir bijis biežs viesis Latvijā, un nav saskāries ar situācijām, kad viņam būtu nekomfortabli par to, ka ir krievs vai runā krievu valodā.

"Ja ar jums kāds Latvijā runā latviski, tas ir tāpēc, ka šis cilvēks atrodas Latvijā. Ja cilvēks atrodas Latvijā, viņam ir pilnas tiesības runāt latviešu valodā, jo tā ir valsts, kur runā šādā valodā. Tā ir Latvija, nevis Krievija, tā nav nekāda rusofobija," skaidro jaunietis.

Video izpelnījies teju 700 komentāru, ļaudīm piekrītot viņa teiktajam.

"Esmu rīdziniece, 39 gadi. Rusofobijas šeit nav! Varbūt neesmu saskārusies, jo visur runāju latviski? Un es domāju, ka tas ir tikai normāli," raksta vietnes lietotāja Eva.

Līdzīgus komentārus pauž arī citi. "Man ir 35 gadi. Esmu dzimusi un dzīvoju Latvijā. Es esmu krieviete. Šeit nav rusofobijas. Visa rusofobija ir tikai internetā," pauž Valērija.

"Es gāju Rīgas krievu bērnudārzā, skolā arī gāju krievu klasē un nekad mūžā neesmu saskārusies ar naidu no cilvēkiem, kuri runā latviski," pieredzē dalās Viktorija.

Lielākā daļa komentētāju pauž līdzīgus uzskatus, kā arī uzslavē jaunieti.

Tiesa, lasāmi arī pretēji domājoši komentāri. Tā, piemēram, kāds vīrietis jautā, kā tad paliek ar Krievijas TV un radio kanālu slēgšanu, Krievijas simbolu un 9. maija svinību aizliegumu. Tikmēr kāda sieviete atgādina piedāvājumu Latvijā pāriet uz izglītību tikai latviešu valodā.

Jāatgādina, ka daudzu Krievijas kanālu rādīšana tika aizliegta Krievijas īstenotās agresijas dēļ Ukrainā.

Rusofobija ir bailes vai negatīva attieksme pret Krieviju, krieviem vai to kultūru. Saskaņā ar Austrumeiropas politikas pētījumu centru, pārmetumi rusofobijā bieži vien tiek izmantoti Krievijas propagandā kā atbilde uz kritiku Krievijas valdībai.

Kara bērni: pašas spēcīgākās fotogrāfijas no Krievijas agresijas Ukrainā

gallery icon

Pēc Bučas pilsētas atbrīvošanas no Krievijas karaspēka uz ielām atklājas okupantu kara noziegumi [Brīdinām - nepatīkami skati!]

No Krievijas spēkiem atbrīvotās Kijivas apgabala Bučas pilsētas ielās visur guļ līķi, cilvēki nogalināti ar šāvienu pakausī, lai gan daudzi ...

gallery icon

Ukraiņiem 2022. gada pavasaris jāpavada pazemē. Kā rit dzīve Harkivas metro

Kopš 24. februāra, kad Krievija sāka bezjēdzīgo karu Ukrainā, valsts otrās lielākās pilsētas Harkivas metro sistēma ir kļuvusi par mājvietu ...

gallery icon