Krievijas karš Ukrainai radījis zaudējumus vairāk nekā triljona ASV dolāru apmērā
foto: ddp/abaca press/ Vida Press
Krievijas armijas radītais posts Mikolajivā, Ukrainā.
Pasaulē

Krievijas karš Ukrainai radījis zaudējumus vairāk nekā triljona ASV dolāru apmērā

Jauns.lv / LETA

Krievijas uzsāktā kara dēļ Ukrainas infrastruktūrai un ekonomikai jau nodarītais posts un zaudējumi tuvāko gadu laikā pārsniedz vienu triljonu ASV dolāru (912 miljardus eiro), intervijā ziņu aģentūrai "Interfax-Ukraina" teicis Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs.

Krievijas karš Ukrainai radījis zaudējumus vairāk ...

Viņš norādīja, ka tās pagaidām ir ekspertu aplēses, bet zaudējumi tiek strukturēti.

"Zaudējumi, kas aprēķināti pēc netiešās ietekmes metodes, ņemot vērā zaudējumus nākamajos gados, sasniedz vairāk nekā triljonu dolāru." sacīja Ukrainas premjerministrs.

Šmihaļs uzskaitīja, ka tiešie zaudējumi infrastruktūrai - nopostītie tilti, ceļi, mājokļi, ēkas -, pēc Ukrainas pašreizējām aplēsēm, sasniedz 120 miljardus ASV dolāru, bet, ja ņem vērā militāro infrastruktūru un citus civilos postījumus, postažas apmērs pārsniedz 270 miljardus dolāru.

Krievijas aviācijas uzlidojumā Mariupoles centrā iznīcināts dzemdību nams un slimnīca

Krievijas aviācijas uzlidojumā Mariupoles centrā iznīcināts dzemdību nams un slimnīca, kā rezultātā cietuši 17 cilvēki, trešdien paziņoja policija un Doņeckas ...

Premjerministrs paskaidroja, ka detalizētai uzskaitei izveidots nopostītā īpašuma reģistrs, kas cita starpā ļauj katram iedzīvotājam Ukrainas elektroniskās pārvaldes portālā "Dija" reģistrēt viņa mājsaimniecībai nodarīto postu.

"Mums būs precīza, gandrīz kā grāmatvedības uzskaite ar visiem radītajiem zaudējumiem. Tā ir standarta pieeja tamlīdzīgos gadījumos," viņš piebilda.

Kara plosītā Ukrainas pilsēta Irpiņa 2022. gada marta sākumā

Otra liela zaudējumu grupa ir Ukrainas ekonomikai nodarītais posts, proti, iekšzemes kopprodukta (IKP) kritums, neiegūtā peļņa un neveiktās investīcijas. "Mūsu aprēķini liecina, ka šī summa pārsniedz 290 miljardus ASV dolāru," paziņoja Ukrainas premjerministrs.

Savukārt trešā komponente zaudējumu aprēķinā ir valsts IKP sarukums ilgtermiņā. "pirms kara mums bija plāni, kā augs mūsu ekonomika. Tagad uzņēmumi, kuriem jānes valstij ieņēmumi, ir sagrauti. Tādēļ pēc kara, protams, būs būtiskas korekcijas," paskaidroja Šmihaļs.

Ukrainas statistikas departamenta dati liecina, ka pērn valsts IKP pieauga par 3,4% pēc krituma 3,8% apmērā 2020.gadā. Ukrainas IKP apmērs ir ap 200 miljardiem dolāru.

Izpostītās Ukrainas pilsētas un tās iedzīvotāji