"Ja kāds bunkurā likvidē Putinu." Ukrainas kara eksperts prognozē, kad beigsies karš
foto: Ekrānuzņēmums
Pasaulē

"Ja kāds bunkurā likvidē Putinu." Ukrainas kara eksperts prognozē, kad beigsies karš

Jauns.lv

Rezerves pulkvedis, militārais eksperts Oļegs Ždanovs izteica savu viedokli par to, kādas ir Ukrainas izredzes uzvarēt un kad karš varētu beigties.

"Ja kāds bunkurā likvidē Putinu." Ukrainas kara ek...

Pēc viņa teiktā, šobrīd ir tikai karstās fāzes pirmais posms un VSU izdevies apturēt ofensīvu. Otrais posms – kad ukraiņu militārpersonām būs jāpāriet pretuzbrukumā.

"Te arī būs karsts viss, jo uzbrukuma cīņas ir daudz smagākas nekā aizsardzības cīņas. Ja būs pretinieka piebarošana ar rezervēm, tad mums būs smagi.

Tomēr, ja savu ofensīvu uzbūvēsim prasmīgāk, spēsim izvairīties no lieliem zaudējumiem un nedaudz atvieglot sev uzdevumu. Bet karstā kara fāze vēl ir priekšā," intervijā "glavred.info" paziņoja Ždanovs.

Viņš par pārāk optimistiskām nosauca prognozes, ka karš Ukrainā beigsies pāris nedēļu laikā.

"Tomēr ir viens variants, pie kura viss var beigties pēc pāris nedēļām – ja kāds bunkurā likvidē Putinu. Lūk, tad Krievijā būs jauna elite, pārejas valdība, kāda Krievijas Federācijas glābšanas pagaidu komiteja...

Tad Krievija var vienoties ar mums, ka tā pilnībā izved savu karaspēku no mūsu teritorijas, turklāt gan no Donbasa, gan Krimas. Šāds variants ir iespējams, bet tā iespējamība ir 50 pret 50," norādīja militārais eksperts.

Tāpat viņš neizslēdz iespēju, ka Krievija varētu ķerties pie konflikta iesaldēšanas varianta.

"Ja mēs atkal parakstīsim kaut kādu memorandu, nosacīti sakot, Minska-3, Donbass-1 vai Krima-1, tas vienkārši atliks karu uz vairākiem mēnešiem.

Bet nākamais karš būs daudz asiņaināks nekā pašreizējais," brīdināja Ždanovs.

Viņaprāt, Rietumiem nav nepieciešama ātra Ukrainas uzvara.

"Viņam vajag maksimālu Krievijas novājināšanos. Tas ir ne tikai ASV, bet arī visu Rietumu galvenais ģeostratēģiskais mērķis. Lai Putins nediktētu nosacījumus," norādīja eksperts.

"Tomēr domāju, ka karš nav uz gadiem, bet uz dažiem mēnešiem. Riskēšu pieņemt, ka līdz septembrim mēs varēsim pabeigt šo karu," rezumēja Ždanovs.

Iepriekš Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Aleksejs Arestovičs prognozēja kara beigas. Viņš paskaidroja, kāpēc karš beigsies pēc 1 līdz 1,5 mēnešiem:

"Konflikta sākumā pretinieks Ukrainas teritorijā ieveda vairāk nekā 90 bataljona taktiskās grupas. No tiem vairāk nekā 30 jau ir iznīcināti vai zaudējuši kaujasspēju kā tādu. Proti, mēs, Ukrainas bruņotie spēki un aizsardzības spēki, esam iznīcinājuši trešdaļu," raksta "unian.net".