Pasaulē

Publicē pārtvertus okupantu telefona zvanus: atklājas naids pret ukraiņiem, civiliedzīvotāju nogalināšana un laupīšana

Jauns.lv

Divu nedēļu ilgajā karā pret Ukrainu Krievijas karavīri ne tikai bombardējuši militāros objektus, bet uzbrukuši arī apdzīvotām vietām, tostarp veikuši uzlidojumu dzemdību namam un bērnu slimnīcai Mariupolē, kā arī šāvuši uz civiliedzīvotājiem. Ukrainas Valsts stratēģiskās komunikācijas centrs publicējis pārtvertus okupantu telefona zvanus, kuros viņi saviem tuvajiem atklājuši pastrādātos kara noziegumus.

Publicē pārtvertus okupantu telefona zvanus: atklā...

"Tie ir īsti pārtvertie zvani: Krievijas karavīri Ukrainā zvana saviem tuvākajiem uz Krieviju, lai pastāstītu, kā iet līdz šim. Atzīstas laupīšanā un kara noziegumos. Lūdzu dalieties! Pasaulei ir jāzina patiesība par to, ko viņi dara ar mūsu mājām un cilvēkiem," raksta Valsts stratēģiskās komunikācijas centrs.

Jā.

Vienalga. Nošauj tos sūdabrāļus, kamēr vien tevi nenošauj. Pie velna viņus! Sasodītie narkomāni un nacisti!

Karavīrs: tev tagad ir divi ūdeļu kažoki

Kur tu esi?

Laupu. Tagad tev ir divi ūdeļu kažoki.

Tu joko!

Un Dašai ir lapsas kažoks. Mēs šeit pārņēmām māju. Divdesmit no mums tagad dzīvo vienā sasodītā mājā.

Karavīrs: es aizvedīšu televizoru

Nebūs vairāk "Coca-Cola"?

Nebūs!

Pie velna... Sūdabrāļi! Nu labi. Vismaz es aizvedīšu televizoru 70 000 rubļu (apmēram 500 eiro) vērtībā.

Vai tas ir liels?

Jā.

Vai tad to tā drīkst ņemt?

Jā.

Kāpēc viņi to atļauj?

Jo viņi paši ir sūdos. Man ir arī piederumi par kādiem sapņoju.

Ak Dievs...

Un divi "Jamaha" skaļruņi. Tādi kā Ņikitam bija, katrs ap 1000 rubļu ( apmēram 7 eiro) vērts. Metināšanas instruments kastē, gaļas mašīna vasaras mājai un citas lietas. 

Tikai tu to tā ņem?

Es un Kņazs. Gājām vakar kopā.

Karavīrs: mēs nolēmām nošaut viņus visus mežā

Viņi nāca tieši pie mums. Mēs viņus aizturējām, izģērbām, pārbaudījām visas drēbes. Tad bija jāizlemj - palaist vai nē. Ja mēs palaistu, viņi varētu izstāstīt par mūsu atrašanās vietu un tad artilērija mūs nošautu. Tāpēc mēs nolēmām nošaut viņus visus mežā.

Karavīrs: tas, ka es esmu vēl dzīvs ir kā laimēt loterijas biļeti

Serjoža, viņi neteiks, ka esi laupītājs?

Bet es paņēmu labu blenderi.

Oho, tas ir tas, kas man ir vajadzīgs!

Tas, ka es esmu vēl dzīvs ir kā laimēt loterijas biļeti.

Kas ir kara noziegums?

 

Arī karā ir savi noteikumi, norāda Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja. Šie noteikumi ietverti likumos, tostarp Ženēvas konvencijā un virknē citu starptautisko tiesību aktu un nolīgumu, vēsta BBC. 

Ir aizliegts uzbrukt civiliedzīvotājiem un arī infrastruktūrai, kas ir vitāli svarīga viņu izdzīvošanai.

Aizliegti daži ieroči, kas var radīt šausminošas ciešanas, piemēram, pretkājnieku mīnas un ķīmiskie vai bioloģiskie ieroči.

Slimie un ievainotie ir jāaprūpē. Arī tie ievainotie karavīri, kuriem ir karagūstekņu tiesības.

Kara plosītā Ukrainas pilsēta Irpiņa 2022. gada marta sākumā

Citi likumi aizliedz spīdzināšanu un genocīdu – apzinātu mēģinājumu iznīcināt noteiktu cilvēku grupu.

Nopietni noziedzīgi nodarījumi kara laikā, piemēram, slepkavības, izvarošanas vai grupu sodīšana ar nāvi, tiek saukti par "noziegumiem pret cilvēci".

Eiropas Savienības (ES) augstākais pārstāvis ārpolitikas jautājumos Žuzeps Borels ceturtdien nosodīja Krieviju par šaušalīgo kara noziegumu, bombardējot dzemdību namu Mariupolē, un pieprasīja Maskavai atļaut humānās palīdzības piegādes aplenktajā pilsētā.

Krievijas aviācijas uzlidojumā Mariupoles centrā iznīcināts dzemdību nams un slimnīca

Krievijas aviācijas uzlidojumā Mariupoles centrā iznīcināts dzemdību nams un slimnīca, kā rezultātā cietuši 17 cilvēki, trešdien paziņoja policija un Doņeckas ...

"Tas, kas šeit notiek, ir kara noziegums un noziegums pret cilvēci, pret Ukrainu un ukraiņiem," Ahmetovs paziņoja žurnālam "Forbes Ukraine".

"To nevar ne izskaidrot, ne attaisnot," sacīja Ahmetovs, atbildot uz jautājumu, kāpēc Krievijas karaspēks uzbrūk civiliedzīvotājiem un apšauda ar artilēriju dzīvojamos rajonus.

Krievijas karaspēks kopš iebrukuma sākuma 24.februārī apšaudījis 63 Ukrainas slimnīcas, paziņojis Ukrainas veselības ministrs Viktors Ļaško.

Tikmēr Pasaules Veselības organizācija (PVO) paziņoja, ka tā apstiprinājusi 18 uzbrukumus medicīnas iestādēm Ukrainā kopš iebrukuma sākuma.