foto: LETA
Ziņa par karu Harkovas bērnu teātri sasniegusi prāmī uz Helsinkiem; daži zaudējuši sakarus ar vecākiem
Ilustratīvs attēls.
Pasaulē
2022. gada 25. februāris, 20:43

Ziņa par karu Harkovas bērnu teātri sasniegusi prāmī uz Helsinkiem; daži zaudējuši sakarus ar vecākiem

Jauns.lv

Ziņa par kara sākšanos Harkovas bērnu teātri "Kalambūrs" sasniegusi uz prāmja, kurš no Tallinas devās uz Helsinkiem, vēsta "Postimees".

"Mūsu trupā ir 16 cilvēki, no kuriem 15 ir nepilngadīgi. Informāciju uz kuģa saņēmām daļēji. Pēc tam, kad šķērsojām robežu ar Somiju, mums parādījās internets, un mēs uzzinājām visu sīkāk," stāsta teātra mākslinieciskā vadītāja Svetlana Gončarova.

Bija paredzēts, ka bērni uzstāsies starptautiskajā festivālā "Sampo fest Finland" Somijā. Taču tagad ir skaidrs, ka viņiem būs jāpaliek Somijā uz nenoteiktu laiku.

"Mēs sazinājāmies ar Ukrainas vēstniecību, ar policiju, ar krīzes centru. Mums iedeva tulku un krīzes palīdzību. Bet tagad galvenais jautājums – kur izvietot bērnus un kā viņus nodarbināt. Protams, vēlams, lai viņi dzīvotu kopā, bet varētu arī tikt izskatīts jautājums par izmitināšanu ģimenēs," saka festivāla organizatore Kira Mirutenko.

Neskatoties uz apstākļiem, bērni nezaudējot možu garu, lai gan karadarbības zonā viņiem palikuši vistuvākie radinieki. "Mums, protams, ir smagi, bet mēs turamies. Mēs nebijām gatavi tādam šokam. Bet mēs esam kopā.

Bērni sēž, dzied ukraiņu dziesmas. Atbalsta viens otru, bet mājās mums viss ir ļoti nemierīgi, konkrēti Harkovā. Pagaidām ir sakari ar vecākiem. Dažiem bērniem vairs nav sakaru vecākiem...” stāsta Gončarova.

Festivāla organizatori iesnieguši pieteikumu par līdzekļu vākšanu - šis jautājums tikšot atrisināts tuvākajās dienās. "Mēs cenšamies viņus nepārtraukti nodarbināt, lai kaut kā novērstu uzmanību. Viņi pat nospēlēs izrādi, kuru atveda. Ironiskā kārtā tās nosaukums ir "Bēdz"," saka Mirutenko.