Pasaulē
2022. gada 13. janvāris, 17:02

"Esam apņēmības pilni stāvēt līdz galam." Ukraiņu karavīri skarbos ziemas apstākļos sargā valsti no potenciālās Krievijas agresijas

Jauns.lv

Ukraiņu karavīrs Krimskes ciemā raugās pāri tranšejai, kamēr uz apkārtējiem laukiem krīt biezas sniega pārslas. Cits stāv tranšejas iekšpusē iepretim mazai Ziemassvētku eglītei un sienai, pie kuras piespraustas tuvinieku sūtītās vēstules un bērnu zīmējumi. Tāda ir frontes līnija, kur norisinās karš starp Ukrainu un Krievijas atbalstītajiem kaujiniekiem Luhanskas apgabalā, vēsta "Reuters".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Krievijas karaspēka pārvietošana pie Ukrainas robežām pēdējo nedēļu laikā ir satraukusi Kijevu un tās Rietumu sabiedrotos, un uz frontes līnijas esošie karavīri saka, ka ir gatavi jebkādai eskalācijai no Krievijas puses.

"Mēs esam apņēmības pilni stāvēt līdz galam, savu valsti neatdosim. Mēs ilgi cīnījāmies par neatkarību. Ukraina ir neatkarīga 30 gadus, un tāda tā paliks simtiem gadu. Krievijas agresija mums nav nekas. Tā ir liela valsts, bet kā saka – jo lielāks skapis, jo skaļāk tas krīt," sacīja viens no karavīriem, kuru sauc Martins.

Ieskats ukraiņu karavīru ikdienā, kuri sargā austrumu robežu

Ukraiņu karavīrs Krimskes ciemā raugās pāri tranšejai, kamēr uz apkārtējiem laukiem krīt biezas sniega pārslas. Cits stāv tranšejas iekšpusē iepretim ...

gallery icon
30


"Mājās par mani uztraucas vecāki un sieva, jo esmu netālu no Rostovas," stāsta karavīrs, kurš šobrīd atrodas 185 kilometru attālumā no vietas, kur Krievija rīko tanku manevrus.

"Es nedomāju palikt šeit mūžīgi. Es plānoju atvairīt [krievu uzbrukumu] un atgriezties mājās, lai mana meita ar mani vēlāk varētu lepoties," saka Martins.

foto: Ekrānuzņēmums
ASV amatpersonas brīdinājušas, ka Krievija varētu sākt jaunu uzbrukumu Ukrainai janvāra otrajā pusē.

"Visa pasaule saka, ka Krievija saasina situāciju, kamēr Krievija visus muļķo, paziņojot, ka ukraiņi nolēmuši atgūt Donbasu, lai viņi [Krievija] varētu aizstāvēt savus cilvēkus. Tās, ko viņi saka, ir tādas muļķības. Mēs paliekam savās pozīcijās un šobrīd neplānojam virzīties uz priekšu," skaidro karavīrs.

"Ja viņi demonstrē savus muskuļus un grabina zobenus, tad maz ticams, ka uzbruks. Ja kāds vēlas uzbrukt, viņš to dara slepeni," norāda cits karavīrs.

ASV amatpersonas brīdinājušas, ka Krievija varētu sākt jaunu uzbrukumu Ukrainai janvāra otrajā pusē, kad zeme kļūs cietāka, atvieglojot tanku un citu bruņutehniku pārvietošanos.
Krievija no Rietumiem ir pieprasījusi drošības garantijas, lai izbeigtu pašreizējo krīzi. Maskava noliedz, ka plānotu jaunu militāro ofensīvu, apsūdzot Kijevu par spēku koncentrēšanu valsts austrumos.

Vairākas nedēļās nerimst spriedze, ko izraisījusi Krievijas karaspēka koncentrācija pie Ukrainas robežām, Kijevā un Rietumos raisot bažas par vēl vienu Krievijas iebrukuma gatavošanu.

Ieskats separātistu midzenī Doņeckā

Doņecka šobrīd ir Krievijas atbalstīto separātistu pašpasludinātās republikas galvaspilsēta, kas izveidojās 2014. gadā pēc nežēlīgām kaujām un Krimas aneksijas. Militārais ...

gallery icon
66


Krievija noraida apsūdzības par iespējamu tās karaspēka iebrukumu Ukrainā. Kā apgalvo Krievijas prezidents Vladimirs Putins, Maskava ieņem aizsardzības pozīcijas, jo bažījas, ka Kijeva pārmērīgi tuvinās ar NATO.

ASV prezidents Džo Baidens vēl 7.decembrī videosamitā brīdināja Putinu, ka ASV noteiks Krievijai līdz šim nepieredzētas sankcijas, ja tā uzbruks Ukrainai.

foto: Ekrānuzņēmums
Karavīri cīnās ar aukstumu un sniegu, bet ir apņēmības pilni nosargāt Ukrainas robežu.

Krievija piespiedusi Rietumus sēsties pie sarunu galda, sakoncentrējot pie Ukrainas robežām 100 000 vīru lielu karaspēka kontingentu, raisot bažas par jaunu iebrukumu kaimiņvalstī.

Decembrī Maskava izvirzīja Rietumiem ultimātu, pieprasot apturēt tālāku NATO paplašināšanos uz austrumiem, kā arī alianses infrastruktūras demontāžu tā dēvētajās jaunajās dalībvalstīs, atjaunojot stāvokli, kāds pastāvēja uz 1997.gada 27.maiju, tas ir, pirms pirmās NATO paplašināšanās.

foto: Ekrānuzņēmums
Jau vairākas nedēļās nerimst spriedze, ko izraisījusi Krievijas karaspēka koncentrācija pie Ukrainas robežām.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piedraudējis, ka gadījumā, ja Maskava nesaņems viņa pieprasītās "drošības garantijas", viņam nāksies īstenot "militāri tehniskus pasākumus".

ASV un citas NATO dalībvalstis paziņojušas, ka šīs prasības ir nepieņemas un nav pat apspriežamas, taču izrādījušas gatavību runāt par ieroču kontroli, raķešu izvietošanu un par pasākumiem savstarpējās uzticības stiprināšanai.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās