Pasaulē
2022. gada 12. janvāris, 15:48

Džonsons ar apkaunojošiem argumentiem atzīst, ka piedalījies nelegālajā lokdauna ballītē

Jauns.lv

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons trešdien atzinis, ka mājsēdes laikā 2020. gada maijā piedalījies premjera rezidences Dauningstrītas dārzā sarīkotā ballītē.

Par notikušo viņš atvainojies iknedēļas premjerministra jautājumu sesijas sākumā.

Džonsons sacīja, ka saprot niknumu, ko pret viņu un valdību izjūt tie, kuri uzskata, ka cilvēki, kas izstrādā noteikumus, paši tos neievēro.

Premjerministrs atzina, ka 2020. gada 20. maijā devies uz Dauningstrītas dārzu, lai pateiktos darbiniekiem, bet jau pēc 25 minūtēm esot atgriezies savā birojā. Džonsons tagad uzskatot, ka toreiz viņam ballīti vajadzējis pārtraukt.

Ieejot Dauningstrītas dārzā, viņš "domājis, ka tas ir darba pasākums", kas "tehniski iekļāvies" tolaik valstī izsludinātajos Covid-19 ierobežošanas pasākumos.

Jānorāda, ka dārza ballīte notika 2020.gada 20.maijā - tajā pašā dienā, kad valdība preses konferencē atgādināja iedzīvotājiem, ka viņi var tikties tikai ar vienu cilvēku, kas nav viņu mājsaimniecībā. Turklāt uz pasākumu Dauningstrītā uzaicināti pat 100 cilvēki, kuri mudināti "paņemt līdzi dzērienus".

"Es to rūgti nožēloju. Es vēlos, kaut mēs būtu darījuši lietas citādi," sacīja Džonsons.

Leiboristu partijas līderis Keirs Stārmens pēc Džonsona uzstāšanās sacīja, ka pareizākais, ko šobrīd premjeram darīt, būtu atkāpties, jo "sabiedrība zina, ka viņš melo caur zobiem". Turklāt premjerministra attaisnojumi, ka viņš "nesaprata, ka atrodas ballītē", ir "smieklīgi" un "aizvainojoši".

Skandāls ap Dauningstrītas dārza ballīti aizsākās pēc tam, kad raidsabiedrība ITV publiskoja nopludinātu e-pastu ar ielūgumu uz "sociāli distancētu dzērienu baudīšanu" 2020.gada maijā premjera Dauningstrītas birojā un rezidences dārzā.

Boriss Džonsons un viņa sieva Kerija

gallery icon
23

E-pastu vairākiem desmitiem adresātu nosūtījis premjerministra privātsekretārs Mārtins Reinoldss, mudinot ņemt līdzi savus dzērienus.

"Sveiki! Pēc ļoti darbīga perioda būtu jauki nelaist vējā šo brīnišķīgo laiku un tikties uz sociāli distancētiem dzērieniem šovakar," teikts e-pastā. "Būsiet gaidīti mums pievienoties plkst. 18, un paņemiet līdzi savus alkoholiskos dzērienus!"

Opozīcijas politiķi aicinājuši policiju veikt šīs lietas izmeklēšanu. Liela daļa sabiedrības, līdzīgi kā opozīcijas politiķi, pieprasa premjera atkāpšanos.

Zināms, ka Lielbritānijas pirmās mājsēdes laikā, kas sākās 2020.gada martā, pulcēšanās bija aizliegtas, atskaitot dažus izņēmumus, kas attiecās uz darbu un bērēm.