foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix
Kuleba: Krievijai nav balsstiesību jautājumā par Ukrainas pievienošanos NATO
Dmitro Kuleba
Pasaulē
2022. gada 11. janvāris, 23:25

Kuleba: Krievijai nav balsstiesību jautājumā par Ukrainas pievienošanos NATO

Jauns.lv / LETA

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba otrdien paziņojis, ka Krievijai nav teikšanas par to, vai Ukraina pievienosies NATO.

"Krievijai nav balsošanas tiesību jautājumā par Ukrainas dalību NATO. Tā ir "sarkanā līnija", ko nedz Ukraina, nedz mūsu partneri nešķērsos," ziņu vietnei "RBK Ukraine" norādīja Kuleba.

"Kolektīvie Rietumi nepiekritīs sniegt Krievijai juridiskās garantijas par alianses nepaplašināšanos austrumu virzienā, jo tā būtu to stratēģiskā sakāve," piebilda ministrs.

Krievija ir sakoncentrējusi pie Ukrainas robežām aptuveni 100 000 vīru lielu karaspēka kontingentu, un Kremlis izvirzījis Rietumiem ultimātu, pieprasot apturēt tālāku NATO paplašināšanos uz austrumiem, kā arī alianses infrastruktūras demontāžu tā dēvētajās jaunajās dalībvalstīs, atjaunojot stāvokli, kāds pastāvēja līdz 1997.gada 27.maijam, tas ir, pirms pirmās NATO paplašināšanās.

Šonedēļ Rietumi un Krievija sāka sarunas par spriedzi, kas izveidojusies ap Ukrainu, Kijevai un Rietumiem bažījoties, ka Krievija varētu uzbrukt Ukrainai.

Krievijas un ASV pārstāvju sarunas pirmdien Ženēvā ilga vairāk nekā septiņas stundas. Sarunās nekāds progress netika panākts, bet to noslēgumā abas puses piekrita sarunas turpināt.

Kremlis šodien paziņoja, ka sarunas bijis pozitīvs sākums dialogam, bet norādīja, ka nekādi rezultāti nav panākti.
Ženēvas sarunām sekos NATO un Krievijas Padomes tikšanās 12.janvārī Briselē un sarunas Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) ietvaros.