foto: AFP/Scanpix
Maskava: Krievijas un NATO attiecībās pienācis patiesības mirklis
Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksandrs Gruško.
Pasaulē
2022. gada 11. janvāris, 16:01

Maskava: Krievijas un NATO attiecībās pienācis patiesības mirklis

Jauns.lv / LETA

Krievijas un NATO attiecības ir sasniegušas "patiesības mirkli", pirms šonedēļ gaidāmajām sarunām par krīzi ap Ukrainu un Kremļa pieprasītajām "drošības garantijām" otrdien paziņojis Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksandrs Gruško.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Nav pārspīlējums teikt, ka mūsu attiecībās ar [Rietumu] aliansi tuvojas patiesības mirklis," Gruško teikto citē Krievijas ziņu aģentūras.

"Mūsu cerības ir pilnīgi reālistiskas, un mēs ceram, ka šīs būs nopietnas, dziļas sarunas par Eiropas drošībai svarīgām, fundamentālām problēmām," izteicies diplomāts, komentējot trešdien Briselē gaidāmās NATO un Krievijas sarunas.

Krievija pieprasīs nopietnu atbildi no alianses uz savām prasībām, viņš norādījis.

"Mēs uzstāsim uz konkrētu, saturīgu reakciju punktu pa punktam uz Krievijas vienošanās projektu garantiju jautājumā," piebilda Gruško.

Krievija ir sakoncentrējusi pie Ukrainas robežām aptuveni 100 000 vīru lielu karaspēka kontingentu, un Kremlis izvirzījis Rietumiem ultimātu, pieprasot apturēt tālāku NATO paplašināšanos uz austrumiem, kā arī alianses infrastruktūras demontāžu tā dēvētajās jaunajās dalībvalstīs, atjaunojot stāvokli, kāds pastāvēja līdz 1997.gada 27.maijam, tas ir, pirms pirmās NATO paplašināšanās.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piedraudējis, ka gadījumā, ja Maskava nesaņems viņa pieprasītās "drošības garantijas", viņam nāksies īstenot "militāri tehniskus pasākumus".

Savukārt ASV prezidents Džo Baidens vēl 7.decembrī videosamitā brīdināja Putinu, ka ASV noteiks Krievijai līdz šim nepieredzētas sankcijas, ja tā atkārtoti uzbruks Ukrainai.

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās