Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Ļaudis satrauc Afganistānā esošās Sandras stāsts. ĀM: "Izkļūšana no Afganistānas šobrīd ir ļoti, ļoti grūta"
foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "Panorāma"
Pasaulē

Ļaudis satrauc Afganistānā esošās Sandras stāsts. ĀM: "Izkļūšana no Afganistānas šobrīd ir ļoti, ļoti grūta"

Jauns.lv

Ne vienu vien satraucis Latvijā dzimušās Sandras Bindemanes, tagad Muhamedas, satraucošais stāsts par vēlmi atgriezties dzimtenē no talibu pārņemtās Afganistānas. Sieviete baidās par savu un bērnu dzīvību.

Ļaudis satrauc Afganistānā esošās Sandras stāsts. ...

Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica (JV) sociālajā vietnē "Facebook" apstiprina ļaužu satraukumu. "Daudz cilvēku jautā par iespēju palīdzēt Sandrai, kas atrodas Afganistānā."

Kalniņa-Lukaševica skaidro, ka viena no problēmām ir tā, ka Sandrai nav pases. "Lai cilvēks tiktu uzlaists uz lidmašīnas klāja, ir vajadzīga pase. Diemžēl Sandrai šobrīd nav nekādas pases. Nav runa par to, ka vajadzētu tieši Latvijas pasi vai pilsonību. Reālākā iespēja izkļūt no Afganistānas šobrīd ir caur Kataru, bet no Kataras puses ir ļoti stingra un kategoriska prasība, lai cilvēkam būtu ceļošanas dokuments."

Viņa norāda, ka ar Sandru Konsulārais departaments esot saziņā jau kopš augusta. "Arī viņa pati to min, un meklē visas iespējas, lai izkļūtu no Afganistānas."

ĀM parlamentārā sekretāre bilst, ka turpinās meklēt iespējas, lai palīdzētu Sandrai ar ģimeni nokļūt Latvijā. "Esam arī jau atraduši viņas brāli un māsu, kas arī ir gatavi atbalstīt un palīdzēt šeit uz vietas."

Vienlaikus viņa norāda, ka ir saziņā ar vēl vairākām ģimenēm, kurām Latvija ir apņēmusies palīdzēt. "Izkļūšana no Afganistānas šobrīd ir ļoti, ļoti grūta."

Jauns.lv jau vēstīja, ka Sandra Afganistānā dzīvo Mazarišarīfā, kas atrodas vairāk nekā 300 kilometru no galvaspilsētas Kabulas.

Viņa ar bērniem – meitām Šakilu, Kristīni un dēliem Zakiru un Zikrjo, kā arī mazbērniem ir apmetusies znota mājās.

Uz Afganistānu Sandra devās līdzi vīram Sabīram 1991. gadā, ar kuru iepazinās Rīgā, kad viņš te mācījās milicijas skolā. Pirms trim gadiem vīrs nomira.

Tagad, kad varu Afganistānā pārņēmuši talibi, viņa baidās par savu dzīvību. Kā vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma", no Latvijas Sandra savulaik aizbrauca ar PSRS pasi un tā, kā viņa teic, ir sadegusi ugunsgrēkā, bet neatkarīgās Latvijas dokumentu viņai nav. Vienīgais dokuments, kas ir viņas rīcībā, ir Latvijā reģistrētā dzimšanas apliecība. Savukārt Afganistānā dokumenti ir kārtoti uz cita vārda, jo tā ieteicis vīrs. Tagad kārtot jaunu pasi "Taliban" režīmā Sandra baidās, jo ir ārzemniece.