foto: REUTERS/SCANPIX
Miljardierim Maiklam Steinhardam uz mūžu aizliedz pirkt senlietas
Miljardieris Maikls Steinhards
Pasaulē
2021. gada 9. decembris, 06:05

Miljardierim Maiklam Steinhardam uz mūžu aizliedz pirkt senlietas

Jauns.lv

Riska ieguldījumu fondu pārvaldnieks, amerikāņu filantrops un miljardieris Maikls Steinhards atdevis 180 senlietas, kuru vērtība ir 70 miljoni ASV dolāru, jo pierādīts, ka tās ir zagtas un līdz miljardierim nonākušas kontrabandas ceļā, raksta "The New York Times"

Manhetenas apgabala prokuratūras pirmdien izplatītajā paziņojumā teikts, ka Steinhardam uz mūžu noteikts aizliegums iegādāties senlietas.

Vienošanās ar Steinhardu notikusi četrus gadus pēc izmeklēšanas sākšanas. Izmeklēšanā secināts, ka miljardierim konfiscētās senlietas līdz viņam nonākušas kontrabandas ceļā no 11 dažādām valstīm, pārvadātas caur 12 noziedzīgiem tīkliem un parādījušās starptautiskajā mākslas tirgū bez likumīgiem dokumentiem.

"Jau gadu desmitiem Maikls Steinhards izrādījis ārprātīgu tieksmi pēc nolaupītiem artefaktiem, nebaidoties par savu darbību likumību, pirkto un pārdoto lietu likumību vai smagajiem kultūras postījumiem, ko viņš nodarījis visā pasaulē," sacīja prokurors Sairuss Venss. "Šis līgums nosaka, ka Steinhardam tiks piemērots bezprecedenta mūža aizliegums iegādāties senlietas."

Steinhards, kuram 7. decembrī apritēja 81 gads, ir veicis nozīmīgus ziedojumus Ņujorkas universitātei un ebreju kopienai. Bruklinas Botāniskajā dārzā atrodas Steinharda ziemas dārzs, bet Metropolitēna mākslas muzejā - Steinharda galerija.

Miljardiera advokāts pauda, ka viņa klients ir gandarīts, ka gadiem ilgā izmeklēšana ir noslēgusies bez apsūdzībām un ka citu nelikumīgi paņemtie priekšmeti tiks atgriezti to dzimtajās valstīs. Jautājumi par Steinharda senlietu kolekcijas likumību prokuratūrai radušies jau pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados.

Saskaņā ar prokuroru teikto, 171 no 180 konfiscētajām senlietām pirmo reizi figurējusi kādu apsūdzētu senlietu tirgotāju lietā. Izmeklēšanā atklājies, ka 101 artefakts bijis redzams fotogrāfijās, kas atrastas pie kontrabandistiem. Visas lietas bijušas klātas netīrumiem.

Nelegālie tirgoņi šīs fotogrāfijas izmantojuši, reklamējot nozagtos izstrādājumus nelielām turīgu kolekcionāru grupām.

Konfiscētie priekšmeti, kas rotāja Steinharda mājas un birojus, un kurus viņš bieži aizdeva lielākajiem muzejiem, lielākoties nākuši no Itālijas, Grieķijas un Izraēlas.

Tēmas