foto: gofundme.com
Jau bija sarunātas bēres. Covid-19 paciente ASV pamostas no komas dienā, kad viņu grasās atslēgt no dzīvību uzturošām iekārtām
Pasaulē
2021. gada 20. novembris, 17:19

Jau bija sarunātas bēres. Covid-19 paciente ASV pamostas no komas dienā, kad viņu grasās atslēgt no dzīvību uzturošām iekārtām

Jauns.lv

Brīnumu piedzīvojusi ASV Menas štatā dzīvojošā Betina Lermana un viņas ģimene. 69 gadus vecā kundze pamodusies no komas tajā pašā dienā, kad bija paredzēts viņu atslēgt no dzīvību uzturošiem aparātiem.

Kā vēsta CNN, 12. septembrī sieviete inficējās ar Covid-19, bet 21. septembrī tika hospitalizēta un pieslēgta pie plaušu ventilācijas aparāta. Stāvoklis pasliktinājās un viņa nonāca komā.

Ņemot vērā, ka Betina nedēļām ilgi nebija reaģējusi uz ārstu centieniem viņu pamodināt no komas, viņas ģimene pieņēma lēmumu atslēgt viņu no dzīvības uzturēšanas iekārtām 29. oktobrī.

Ģimenes locekļi jau bija iegādājušies sievietei zārku, kapakmeni un sarunājuši bēres. Tāpat no mantām tika atbrīvots Betinas dzīvoklis, ziedojot visu tajā esošo labdarībai.

Kad pienāca 29. oktobris, kundzes dēls Endrjū Lermans saņēma zvanu no Menas medicīnas centra Portlendā, kur gulēja Betina.

"Piezvanīja ārsts un teica: "Man vajag, lai tu nekavējoties ierodies!" Es viņam jautāju: "Kas nogājis greizi?" Viņš man atbildēja: "Nekas nav nogājis greizi! Tava māte ir pamodusies"," atminas dēls, kurš uzreiz nometis klausuli un skriešus devies uz slimnīcu.

"Viņi pirms tam teica, ka viņas plaušas ir pilnībā iznīcinātas. Teica, ka esot neatgriezeniski bojājumi - ka pamošanās nenotiks," atminas dēls.

Māte, kurai februārī apritēs 70 gadi, sirgst ar vairākām blakus slimībam, tostarp diabētu. Pirms pāris gadiem viņa piedzīvojusi arī sirdslēkmi, veikta sirds operācija. Kundze vilcinājās ar Covid-19 potes saņemšanu, bet tomēr bija nolēmusi vakcinēties. Tiesa, vairs nepaspēja to izdarīt, jo inficējās.

Pēc atmošanās no komas Betinas stāvoklis ir neticami labs. "Mana māte ir ļoti reliģioza, tāpat arī daudzi viņas draugi, kas par viņu ir lūguši. Šo nevar izskaidrot no medicīniskās puses. Es neesmu tik reliģiozs, bet es sāku ticēt, ka ir kaut kas, kas viņai palīdzēja. Es nezinu. Viņa ir brīnums," teic Lermans.

Viņš stundām ilgi runājis ar savu māti, kura jau spēj kustināt rokas un var pati elpot dažas stundas, izmantojot skābekļa atbalstu, nevis ventilatoru. "Viņa zina, kur atrodas, kas viņa ir," teic dēls. Mediķi par to esot pārsteigti, jo parasti šādi cilvēki ir ļoti apmulsuši.

Betina dēlam arī atklājusi, ka visu komas laiku redzējusi cilvēkus, kas pie viņas nāk, dzirdējusi visu, ko tie viņai teikuši. "Neatmetiet cerību, kad jūs apmeklējat savus ģimenes locekļus šādā stāvoklī, runājiet ar viņiem, jo ​​viņi jūs patiesi dzird," teic dēls.

Medicīnas darbinieki šobrīd meklē iespēju iekļaut kundzi rehabilitācijas sarakstā, lai palīdzētu viņai atgūt kustību amplitūdu. Viņa jau saņem terapiju, lai palīdzētu atjaunot muskuļu spēku, ko zaudējusi pēdējo nedēļu laikā. Tikmēr ģimene uzsākusi ziedojumu vākšanu, lai palīdzētu mātei atgriezties dzīvē pēc iespējas ātrāk.