Pasaulē
2021. gada 17. novembris, 11:13

Uz CDU līdera amatu kandidēs Mercs, Retgers un Brauns

Jauns.lv / LETA

Otrdien beigusies kandidatūru izvirzīšana uz Vācijas kristīgo demokrātu (CDU) līdera amatu, un par konservatīvo ilggadējās līderes Angelas Merkeles patiesā mantinieka godu sacentīsies trīs pretendenti.

Savu kandidatūru pieteicis partijas labējā spārna pārstāvis Frīdrihs Mercs, līdzšinējais Bundestāga ārlietu komitejas priekšsēdētājs Norberts Retgers un Merkeles kancelejas vadītājs Helge Brauns.

Mercs un Retgers uz CDU priekšsēža krēslu pēdējā gada laikā kandidē jau otru reizi, taču gada sākumā abi cieta neveiksmi, Merkeles tuvākajām aprindām uzspiežot CDU nu jau bijušo Ziemeļreinas-Vestfālenes premjerministru Armīnu Lašetu.

Taču Lašeta vadībā konservatīvie - CDU un tās Bavārijas māsaspartija Kristīgi sociālā savienība (CSU) - cieta pazemojošu sakāvi septembrī notikušajās Bundestāga vēlēšanās, kurās CDU/CSU demonstrēja visvājāko sniegumu kopš Federatīvās Republikas dibināšanas.

Konservatīvos vēlēšanās apsteidza sociāldemokrāti (SPD), kuru līderis Olafs Šolcs, domājams, kļūs par nākamo Vācijas kancleru.

SPD, kas šobrīd ved koalīcijas sarunas ar zaļajiem un liberālo Brīvo demokrātu partiju (FDP), cer, ka jauno valdību spēs izveidot jau līdz decembra sākumam, atstājot konservatīvos opozīcijā.

49 gadus vecais bijušais ārsts Brauns spēlējis vadošo lomu, veidojot valdības politiku Covid-19 pandēmijas apkarošanai.

Būdams tuvs Merkeles līdzgaitnieks, taču mazpazīstams plašākai sabiedrībai, Brauns līdz šim nebija izrādījis nekādas ambīcijas kļūt par partijas līderi, un viņa kandidatūra daudziem izrādījusies pārsteigums.

Tikmēr 66 gadus veco Mercu, kurš arī 2018. gadā nesekmīgi pretendēja un CDU priekšsēdētāja amatu, iestājoties par atgriešanās pie tradicionālajām konservatīvajām vērtībām, atbalsta partijas labējais spārns.

Savukārt 56 gadus vecais Retgers, kas savulaik Merkels kabinetā ieņēmis vides ministra amatu, iestājas par CDU paturēšanu politiskā spektra centrā.

Jaunais partijas līderis pirmo reizi tiks izraudzīts 400 000 partijas ierindas biedru balsojumā, lai gan oficiāli amatā to joprojām apstiprinās CDU kongress, kas paredzēts 21. un 22. janvārī Hannoverē.