foto: AP/Scanpix
Par plakātiem ar "varavīksnes" Jaunavu Mariju apsūdzēto solā atgriezušās Polijas aktīvistes
Aktīvists 2021. gada janvārī pie Plockas tiesas izrāda atbalstu apsūdzētajām sievietēm.
Pasaulē
2021. gada 10. novembris, 14:09

Par plakātiem ar "varavīksnes" Jaunavu Mariju apsūdzēto solā atgriezušās Polijas aktīvistes

Jauns.lv

Trīs aktīvistes Polijā jau otro reizi nonākušas apsūdzēto solā plakātu dēļ, kuros attēlota Jaunava Marija ar oreolu seksuālajām minoritātēm raksturīgajās varavīksnes krāsās.

Kā vēsta “Euro News”, martā aktīvistes tika attaisnotas par “reliģisku pārliecību aizskaršanu”, taču prokurori šo spriedumu pārsūdzēja, un šodien viņas ir atgriezušās tiesas zālē. 

Varavīksnes karogs ir simbolisks LGBTQ+ kopienai, bet plakātos izmantotais Jaunavas Marijas atveids, kas ņemts no Čenstohovas Dievmātes ikonas, ir godājams katoļu vidū. 

Sievietes pirmo reizi stājušās tiesas priekšā 2020. gada jūlijā par zaimošanu un reliģisko jūtu aizskaršanu, kad 2019. gada aprīlī viņas Plockas publiskajās vietās izlīmēja plakātus ar “varavīksnes” Jaunavu Mariju un Jēzu. Viņas tika attaisnotas, Plockas pilsētas tiesai secinot, ka sievietēm nav bijis nodoma pārkāpt likumu. 

Sievietēm saskaņā ar Polijas krimināllikumu draud līdz pat divu gadu ilgs cietumsods par citu cilvēku reliģisko jūtu aizskaršanu. 

Kā apsūdzētās skaidrojušas, šādi plakāti tika izveidoti, lai protestētu pret Polijas katoļu baznīcas neiecietīgo attieksmi pret seksuālajām minoritātēm.