Alžīrija piegādās gāzi Spānijai, apejot Maroku
foto: REUTERS/SCANPIX
Alžīrijas enerģētikas firma "Sonatrach".
Pasaulē
2021. gada 28. oktobrī, 08:03

Alžīrija piegādās gāzi Spānijai, apejot Maroku

Jauns.lv / LETA

Alžīrija turpmāk piegādās dabasgāzi Spānijai tikai pa zemjūras cauruļvadu, apejot gāzesvadu caur Marokas teritoriju, trešdien paziņoja Alžīrijas un Spānijas ministri.

Alžīrija piegādās gāzi Spānijai, apejot Maroku...

Alžīrija augustā pārtrauca diplomātiskās attiecības ar kaimiņvalsti Maroku, kuru tā apsūdzēja "naidīgās darbībās".

Alžīrija, kas ir Āfrikas lielākā dabasgāzes eksportētāja, kopš 1996.gada izmantoja cauruļvadu "Gaz-Maghreb-Europe" (GME) Marokā, lai piegādātu Spānijai un Portugālei vairākus miljardus kubikmetru gāzes gadā.

Pašreizējā GME kontrakta termiņš beigsies oktobra beigās, un Alžīrija ir nolēmusi to nepagarināt diplomātiskā saspīlējuma ar Maroku dēļ.

Eksperti ir izteikušies, ka alternatīvais zemjūras cauruļvads "Medgaz" nevarēs kompensēt piegāžu robu, ko radīs GME izmantošanas pārtraukšana. Viņi jau agrāk bažījās, ka piegādes var tikt samazinātas laikā, kad Eiropā pirms ziemas pieaug energoresursu cenas.

"Medgaz" jau darbojas ar gandrīz pilnu jaudu, kas ir astoņi miljardi kubikmetru gadā - apmēram puse no kopējā Alžīrijas gāzes eksporta uz Spāniju.

Alžīrijas enerģētikas un kalnrūpniecības ministrs Mohameds Arkabs pēc sarunām ar Spānijas ekoloģiskās pārejas ministri Teresu Riberu sacīja, ka Alžīrija ar valsts enerģētikas firmas "Sonatrach" starpniecību "izpildīs savas saistības pret Spāniju". 

"Spānijas partneriem tika apliecināts, ka Alžīrija nodrošinās visu gaidīto piegādi. Mēs tāpat apņemamies veikt visas piegādes ar Alžīrijas iekārtām - pa cauruļvadu "Medgaz" un gāzes pārveidošanas kompleksiem," teica Arkabs, runājot par "Medgaz" jaudas palielināšanu un sašķidrinātās dabasgāzes jūras eksporta paplašināšanu.

"Sonatrach" un tās Spānijas partnere "Naturgy" ir solījušas tuvākajos mēnešos kāpināt "Medgaz" jaudu līdz 10 miljardiem kubikmetru gadā.

Starp Alžīriju un Maroku mēnešiem ilgi pastāv domstarpības, ko daļēji noteica Marokas attiecību normalizēšana ar Izraēlu apmaiņā pret ASV lēmumu atzīt Marokas suverenitāti pār Rietumsahāru.