foto: REUTERS/SCANPIX
Ko valstij nodara bads: afgāņu ģimene par 500 dolāriem pārdod savu mazuli svešiniekam
Ilustratīvs foto
Pasaulē
2021. gada 26. oktobris, 12:31

Ko valstij nodara bads: afgāņu ģimene par 500 dolāriem pārdod savu mazuli svešiniekam

Jauns.lv

Afganistāna, kurā kopš augusta varu ir sagrābuši talibu kaujinieki, pašreiz saskaras ar lielāko humāno krīzi pasaulē, un situācija turpina pasliktināties, ziņo BBC. Kāda ģimene atklāti pastāstījusi, ka, lai izdzīvotu, viņi pārdevuši savu meitu.

Starptautiskie fondi, kas līdz šim atbalstījuši valsts trauslo ekonomiku, apturēti, jo pasaulē notiek diskusijas par to, kā tikt galā ar "Taliban" režīmu.

Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) jau ir brīdinājusi - miljoniem cilvēku mirs, ja Afganistāna steidzami nesaņems palīdzību.

Talibu kaujinieki ieņem lielākās Afganistānas pilsētas

Islāmistu grupējuma "Taleban" kaujinieki svētdien bez cīņām ienākuši trijās Afganistānas galvaspilsētas Kabulas priekšpilsētās, ziņu aģentūru AP informējušas trīs Afganistānas amatpersonas, ...

gallery icon
19

BBC korespondente Jogita Limaje devās uz slimnīcu "Ārsti bez robežām" Herātā, valsts rietumos, un ārpus pilsētas esošajiem lauku apvidiem, kļūstot par aculiecinieci šausmīgajai situācijai, kurā valsts nonākusi.

Veselības aprūpes sistēma sagrauta

Slimnīcā BBC novēroja sirdi plosošu skatu - par savu dzīvību tur cīnās badu cietušie mazuļi. Viens no pieciem cīņu zaudēs.

foto: Ekrānuzņēmums no BBC video

Viens no mazuļiem, kurš ārstējas slimnīcā, ir Usmans. Viņa tēvs ir viens no miljoniem cilvēku, kuriem nav darba. Blakus palātā atrodas arī Usmana dvīnis. "Tikai Dievs zina, ko es pārdzīvoju, skatoties uz viņu," BBC stāsta Usmana māte. "Divi no maniem bērniem ir tuvu nāvei, jo mums nav naudas. Es gribu, lai pasaule palīdz afgāņiem. Es negribu, lai citas mātes redz to, kā viņu bērni cieš."

Slimnīca Herātā ir viena no retajām, kas pēc talibu varas sagrābšanas turpina darbu, bet arī tur ārsti jau vairākus mēnešus strādā bez atlīdzības. Veselības sistēma valstī ir pilnīgi sagrauta, jo lielākā daļa slimnīcu darbojās, pateicoties ziedojumiem, kas nu ir apturēti.

Kā Kabulā paiet pirmās dienas pilnīgā talibu kontrolē

gallery icon
14

Pārdod meitu, lai pārējie nenomirtu badā

Ārpus Herātas BBC novēro vēl skaudrāku ainu - vecākiem, kuri nonākuši bezizejā, nācies izšķirties par labu neiedomājamākajam, lai viņu bērni nenomirtu badā.

BBC satika ģimeni, kas pārdevusi savu jaunāko meitu.

"Mani vecākie bērni mira badā, tāpēc mums nācās pārdot meitu," BBC atklāj sieviete. "Kā lai es neskumstu? Viņa ir mans bērns."

foto: Ekrānuzņēmums no BBC video

Sievietes vīrs reiz vāca atkritumus, bet arī tas nu vairs nenes peļņu. "Mēs esam badā. Šobrīd mājās nav ne eļļas, ne miltu. Nav nekā. Mana meita nezina, kāda būtu viņas nākotne," stāsta pārdotā mazuļa tēvs.

Pagaidām meitenīte vēl ir ar savu ģimeni, bet tad, kad sāks spert savus pirmos soļus, viņa tiks atdota vīrietim, kurš viņu nopircis. Pagaidām viņš samaksājis ģimenei vairāk nekā pusi no prasītajiem 500 dolāriem. Tas palīdzēs iztikt dažus mēnešus.

Vīrietis, kurš mazuli nopircis, teicis, ka meitenīte tiks izprecināta viņa dēlam, bet neviens par to nevar pārliecināties.

BBC noskaidrojis, ka arī citas ģimenes cenšas pārdot savus bērnus, turklāt kāda persona savu bērnu piedāvājusi pat BBC komandai. Par notikušo BBC ziņojis Apvienoto Nāciju Starptautiskajam Bērnu fondam.