foto: Pixabay.com
ASV ķirurgi cilvēkam transplantē cūkas nieres
Pasaulē
2021. gada 23. oktobris, 05:20

ASV ķirurgi cilvēkam transplantē cūkas nieres

Jauns.lv

ASV ķirurgi apgalvo, ka ir veiksmīgi pārstādījuši cūkas nieres cilvēkam un cer, ka tas atrisinās donora orgānu trūkumu, vēsta BBC.

Saņēmējam bija iestājusies smadzeņu nāve un tas nozīmē, ka šī persona mākslīgi tika uzturēta pie dzīvības bez izredzēm atveseļoties.

Pārstādītā niere nākusi no ģenētiski modificētas cūkas, lai organisms atpazītu orgānu un to neatgrūstu. Darbs vēl nav ticis recenzēts vai publicēts, taču tāds ir plāns.

Eksperti apgalvo, ka tas ir visprogresīvākais eksperiments līdz šim šajā jomā. Līdzīgi testi ir veikti primātiem, taču ne cilvēkiem. Cūku izmantošana transplantācijā gan nav jauna ideja. Cūku sirds vārstuļi jau tiek plaši izmantoti cilvēkiem. Un viņu orgāni labi atbilst cilvēkiem pēc izmēra.

Divus stundu ilgajā operācijā Ņujorkas Universitātes Langonas veselības medicīnas centrā ķirurgi savienoja cūkas nieru ar saņēmēja asinsvadiem, lai redzētu, vai tā normāli funkcionēs, vai arī tiks atgrūsta.

Nākamās divas ar pusi dienas ārsti nieres uzraudzīja, veicot neskaitāmas pārbaudes un testus. "Tā funkcionēja normāli un darīja visu to, ko dara parasta cilvēka niere," sacīja galvenais pētnieks, dakteris Roberts Montgomerijs.

Ķirurgi cilvēkam pārstādījuši arī nelielu gabalu cūkas aizkrūtes dziedera cerībā, ka šis orgāns palīdzēs organismam ilgtermiņā neatgrūst jaunās nieres.

Sirds ķirurgs Montgomerijs norāda, ka ir steidzami jāmeklē orgāni cilvēkiem, kuri gaida transpantāciju, taču atzīst, ka viņa darbs ir pretrunīgs.

"Pašlaik aptuveni 40 procenti pacientu, kuri gaida transplantāciju, mirst dienu pirms orgāna saņemšanas. Cūkas mēs izmantojam kā pārtikas avotu, tāpat arī medicīniskiem mērķiem."

Saņēmēja ģimene deva atļauju veikt operāciju. ASV Medikamentu un pārtikas regulators ir apstiprinājis ģenētiski modificētu cūku orgānu izmantošanu šāda veida pētījumiem.

Montgomerijs uzskata, ka desmit gadu laikā cilvēkiem varētu transplantēt arī tādus cūku orgānus kā sirds, plaušas un aknas. 

Tēmas