foto: REUTERS/SCANPIX
Erdogans no amatiem atbrīvo trīs centrālās banka amatpersonas; liras vērtība turpina krist
Erdogana lēmums izraiījis nacionālās valūtas liras kursa kritumu līdz rekordzemam līmenim.
Pasaulē
2021. gada 14. oktobris, 13:32

Erdogans no amatiem atbrīvo trīs centrālās banka amatpersonas; liras vērtība turpina krist

Jauns.lv / LETA

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans atlaidis trīs valsts centrālās bankas amatpersonas, šim lēmumam izraisot nacionālās valūtas liras kursa kritumu līdz rekordzemam līmenim.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ar prezidenta dekrētu darbu zaudējuši  Turcijas centrālās bankas vadītāja vietnieki Semihs Timens un Ūgurs Namiks Kičiks, kā arī monetārās politikas komitejas loceklis  Abdulla Javašs.

Informācija liecina, ka viens no atlaistajiem baņķieriem bijis vienīgais, kurš pagājušajā mēnesī balsoja pret bāzes procentu likmes samazināšanu.

Reaģējot uz šo paziņojumu, liras vērtība attiecībā pret ASV dolāru samazinājās par 1% un veidoja 9,19 liras par dolāru.

Šogad kopumā liras vērtība nokritusies par gandrīz piektdaļu.

Jau ziņots, ka martā Erdogans atcēla no amata centrālās bankas vadītāju pēc tam, kad centrālā banka ievērojami paaugstināja galveno procentlikmi.

Bijušais finanšu ministrs Nadži Āgbals bija centrālās bankas vadītājs no novembra, kad Erdogans viņu iecēla šajā amatā, veicot izmaiņas ekonomikas vadošajā personālā.

Ar prezidenta dekrētu, kas tika publicēts 19.marta vakarā, par jauno centrālās bankas vadītāju tika iecelts ekonomists un bijušais parlamenta deputāts no valdošās partijas Šahaps Kavdžioglu.

Āgbala atcelšanas oficiālais iemels netika minēts, bet tā notika pēc tam, kad centrālā banka dienu iepriekš bija pacēlusi bāzes procentu likmi no 17% līdz 19%.

Erdogans ir augstu procentlikmju pretinieks un ir tās savulaik nosaucis par "visa ļaunuma māti un tēvu".

Ekonomisti daudzās no Turcijas ekonomikas problēmām vaino Erdogana uzskatu, ka augstas procentlikmes paātrina inflāciju, nevis to palēnina.

 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās