foto: Bony/SIPA
PVO izveidojusi jaunu ekspertu grupu SARS-CoV-2 izcelsmes pētīšanai
PVO vadītājs Tedross Adanoms Gebrejesuss.
Pasaulē
2021. gada 14. oktobris, 07:56

PVO izveidojusi jaunu ekspertu grupu SARS-CoV-2 izcelsmes pētīšanai

Jauns.lv / LETA

Pasaules Veselības organizācija (PVO) izveidojusi jaunu ekspertu grupu, kam uzticēts izmeklēt Covid-19 izraisošā koronavīrusa SARS-CoV-2 izcelsmi.

Grupu veidos eksperti no 26 valstīm, tostarp ASV un Ķīnas.

Gandrīz divus gadus kopš pandēmijas sākuma joprojām nav zināms, kad un kā parādījās koronavīruss SARS-CoV-2. Jaunu vīrusu izpēte vienmēr ir ārkārtīgi sarežģīta, taču zinātniekiem ir izdevies atrast divu iepriekšējo koronavīrusa uzliesmojumu avotus - abi ir radušies no dzīvniekiem.

Taču SARS-CoV-2 izcelsme joprojām nav skaidra. Kopš pēdējās PVO misijas Ķīnā pagājuši deviņi mēneši. Toreiz eksperti paziņoja, ka SARS-CoV-2, visticamāk, tika nodots cilvēkam no sikspārņa caur citu dzīvnieku, taču uzsvēra, ka nepieciešama pamatīgāka izpēte.

Taču PVO vadītājs Tedross Adanoms Gebrejesuss vēlāk izteicās, ka Ķīna nav dalījusies ar visiem datiem, kas kavējis izmeklēšanu.

Jaunā ekspertu komanda pētīs, vai vīruss nonācis pie cilvēka no dzīvniekiem Uhaņas tirgos vai noplūdis no laboratorijas. Komanda pētīs arī citus augsta riska patogēnus.

"Izpratne par to, no kurienes nāk jauni patogēni, ir būtiska, lai novērstu turpmākus uzliesmojumus," norādīja Tedross.

Ņemot vērā, ka Ķīna nevēlas iesaistīt ārvalstu izmeklētājus pandēmijas izcelsmes izpētē, eksperti arvien atvērtāk izturas pret iespējamību, ka vīruss tomēr varētu būt noplūdis no laboratorijas.

Arī Tedross un citas PVO amatpersonas žurnālā "Science" nesen norādīja, ka negadījumu laboratorijā nevar izslēgt kā iespējamo vīrusa izcelsmi.

PVO ārkārtas operāciju vadītājs Maikls Raiens sacīja, ka jaunās ekspertu komandas darbs var būt pēdējā iespēja izprast šī vīrusa izcelsmi.