Covid-19 plosītā Indija un nogurušie cilvēki

Indijā svētdien reģistrēts jauns koronavīrusa inficēšanās gadījumu skaita rekords - teju 350 000 diennakts laikā. Pēdējo 24 stundu laikā reģistrēti ...

gallery icon
Pasaulē
2021. gada 4. oktobris, 13:15

Indijas ģimenēm, kas zaudējušas tuviniekus cīņā pret Covid-19, izmaksās kompensāciju

Jauns.lv

Ģimenes Indijā, kas zaudējušas tuviniekus cīņā pret Covid-19, varēs saņemt kompensāciju 50 tūkstošu rūpiju (580 eiro) apmērā, ziņo britu raidorganizācija BBC.

Jūnijā aktīvisti vērsās tiesā, lai cīnītos par kompensācijas izmaksāšanu ģimenēm, ko vissmagāk skāris koronavīruss, atņemot tuvinieku dzīvības. 

Aktīvisti uzsvēra, ka, pamatojoties uz Indijas nacionālo katastrofu pārvaldības likumu, Covid-19 pandēmija tiek klasificēta kā katastrofa, un visiem cietušajiem būtu jāsaņem kompensācija, kā tas paredzēts likumā. 

Likums ar mērķi efektīvāk pārvaldīt katastrofas tika pieņemts 2005. gadā. Tajā kā viena no seku mazināšanas stratēģijām ir kompensāciju izmaksāšana par zaudētām dzīvībām, ievainojumiem un bojātiem īpašumiem. Par katastrofā zaudētu ģimenes locekli, paredzēta kompensācija 40 tūkstošu rūpiju (463 eiro) apmērā.

Indijā līdz šim oficiāli reģistrēti vairāk nekā 447 tūkstoši nāves gadījumu, kas saistīti ar Covid-19 vīrusu. Tomēr eksperti lēš, ka patiesais mirušo skaits varētu būt pat desmit reizes lielāks.

Indijas Augstākā tiesa noteica, ka kompensācija tiks izmaksāta trīsdesmit dienu laikā pēc tam, kad ģimene būs iesniegusi pieteikumu.

“Zināms, ka valdība ir ieguldījusi daudz naudas pandēmijas pārvaldībai. Bet mēs uzskatām, ka valdībai būtu jāizmaksā 40 tūkstoši rūpijas katrai nelaimes skartajai ģimenei saskaņā ar likumu. Viņi varētu arī izmaksāt lielāku summu nabadzīgākām ģimenēm, bet mazāku – turīgākām,” intervijā BBC teica aktīvists Gauvars Kumārs Banzals.