foto: AFP/Scanpix
Somija gatavojas izmēģināt pašu radītu Covid-19 vakcīnu, kas nebūs jāievada ar adatu
Ilustratīvs foto
Pasaulē
2021. gada 2. oktobris, 07:19

Somija gatavojas izmēģināt pašu radītu Covid-19 vakcīnu, kas nebūs jāievada ar adatu

Jauns.lv

Somija otrdien paziņoja, ka nākamā gada sākumā gatavojas uzsākt savas koronavīrusa vakcīnas izmēģinājumus uz cilvēkiem, raksta "Helsinki Times".

Tiesa, šī vakcīna no citām Covid-19 vakcīnām atšķirsies ar to, ka nebūs ievadāma intramuskulāri, bet gan būs deguna aerosola formā. Pie tās izstrādes strādā Helsinku universitāte un Austrumsomijas universitāte.

Paredzams, ka šī deguna aerosola vakcīna galvenokārt kalpos kā revakcinācija cilvēkiem, kuri jau ir saņēmuši divas vakcīnas devas vai ir atveseļojušies no Covid-19 un līdz ar to dabiski ir attīstījuši imūnreakciju.

Joprojām nav skaidrs, kā Somijas pētnieki pierādīs vakcīnas efektivitāti Eiropas Zāļu aģentūrai (EMA).

"Mums būs jāpanāk galīgā izpratne par to, kā pierādāma efektivitāte vakcīnai, kas galvenokārt tiek izmantota revakcinācijai, nevis nevakcinēto iedzīvotāju aizsardzībai," sacīja Helsinku universitātes virusoloģijas profesors Kalle Saksela.

Neskatoties uz neparasto ievadīšanas metodi, Saksela slavē šāda veida vakcīnu, jo tā rada reakciju, kas aizsargā arī deguna gļotādu, tādējādi novēršot ne tikai nopietnas slimības gaitas attīstīšanos, bet, iespējams, arī vīrusa izplatīšanos labāk nekā intramuskulāras vakcīnas.

Līdzīgi kā "AstraZeneca" vakcīnai, arī Somijas izstrādātajā vakcīnā tiek izmantota adenovīrusu vektora tehnoloģija. Lai gan "AstraZeneca" vakcīna tikusi saistīta ar retiem asins recekļu gadījumiem, pašlaik netiek uzskatīts, ka šāds risks būtu arī deguna aerosola formas vakcīnai.

Šobrīd vakcīnas izstrādātājam "Rokote Laboratories" piešķirts finansējums pirmās un otrās vakcīnas izmēģinājuma fāzes veikšanai.