foto: EPA/Scanpix
Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ
Pie ANO mītnes Ņujorkā demonstranti pieprasa nodrošināt vakcīnas visai pasaulei, ne tikai bagātajām valstīm. Priekšgalā ir Gibraltārs ar 99% vakcinēto iedzīvotāju, pēdējā – Burkinafaso Rietumāfrikā ar 0,1 procentu.
Pasaulē
2021. gada 25. septembris, 07:23

Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ

Kas Jauns Avīze

Sešdesmit gadu slieksni pārsniegušo cilvēku papildu vakcinācija ar "Pfizer/BioNTech" vakcīnu ievērojami stiprina aizsargājošo efektu, konstatēts Izraēlas pētījumā, kas publicēts "New England Journal of Medicine". Trīs devas saņēmušo vidū inficēšanās gadījumu ir vismaz desmitreiz mazāk un smagu saslimšanu teju 20 reižu mazāk nekā to vidū, kas saņēmuši divas devas.

Čehija sākusi piedāvāt vakcīnu trešo devu tiem, kas potējušiespirms vairāk nekā astoņiem mēnešiem. Veselības ministrija iesaka papildu devu cilvēkiem, kas vecāki par 60 gadiem, no riska grupām un veselības aprūpes darbiniekiem.

Viņus informē ar īsziņu, līdz gada beigām plānots izsūtīt miljonu paziņojumu. Papildu devām izmanto "Pfizer/BioNTech" un "Moderna" vakcīnas.

Uzņēmumi "Pfizer" un "BioNTech" paziņojuši, ka to izstrādātā vakcīna ir droša bērniem vecumā no pieciem līdz 11 gadiem, un lūdz Eiropas Savienībā, ASV un citur pasaulē apstiprināt to lietošanai šajā vecuma grupā. Bērniem līdz 12 gadu vecumam būtu jādod mazāka deva nekā vecākiem cilvēkiem.

Francijā aptuveni 3000 slimnīcu un pansionātu darbinieku, kuri nav vakcinējušies pret Covid-19, atstādināti no darba bez algas saglabāšanas. Vēl vairāki desmiti antivakseru iesnieguši atlūgumu. Veselības aprūpē strādā 2,7 miljoni cilvēku, un palīdzība pacientiem ir nodrošināta.

Ķīnā pret Covid-19 pilnībā vakcinēti vairāk nekā miljards cilvēku jeb 71% iedzīvotāju. Ķīnai lielā mērā izdevies ierobežot vīrusa izplatību, bet tā cenšas paātrināt vakcinācijas kampaņu, bažījoties par koronavīrusa uzliesmojumu valsts dienvidaustrumos.

Brazīlijā vakcinācijas kampaņa, kas sākumā bija lēna, tagad kļuvusi par vienu no straujākajām un plašākajām pasaulē. Pēdējos trijos mēnešos vismaz vienu devu saņēmuši 67,6% brazīliešu.

Pilnīgi vakcinēti ir gan tikai 36%, bet Brazīlija šajā ziņā ir trešajā vietā starp desmit visvairāk apdzīvotajām valstīm un pati ražo "AstraZeneca" un "Sinovac" vakcīnas atbilstoši licencēm. Vairāk nekā 90% aptaujāto brazīliešu grib vakcinēties.

Krievijā uzņēmums "R-Farm" sācis pēc licences ražot "AstraZeneca" un Oksfordas universitātes izstrādāto vakcīnu. Vietējam patēriņam tā nav paredzēta, visu saražoto eksportēs.