foto: Ekrānuzņēmums no "Motolko Help" / "Telegram"
“Simtiem migrantu gaida savu kārtu” ziņas no Baltkrievijas par situāciju Minskas lidostā liek bažīties par gaidāmo
"Motolko Help" publikācijā skaidro, ka šajā attēlā it kā redzami Irākas valstspiederīgie, kuri grasās pamest Minsku. Fotogrāfijas ar ielidojušajiem migrantiem Baltkrievijas opozicionāra Antona Motolko informācijas resurss pagaidām nepublicē, bažījoties par to autoru drošību.
Pasaulē
2021. gada 23. septembris, 06:11

“Simtiem migrantu gaida savu kārtu” ziņas no Baltkrievijas par situāciju Minskas lidostā liek bažīties par gaidāmo

Jauns.lv

Baltkrievijas opozīcijas atbalstītāja un Lukašenko kontrolēto drošība spēku "teroristu sarakstā" iekļautā blogera Antona Motolko uzturētajā "Telegram" kanālā ir publicēti it kā aculiecinieku stāsti par to, kāda situācija patlaban valda Minskas nacionālajā lidostā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Blogera izplatītā informācija liek domāt, ka drīzumā sagaidāms teju vai robežpārkāpēju "otrais vilnis".

Baltkrievijas režīma radītā migrantu krīze uz Eiropas Savienības robežas, kā zināms, skar arī Latviju un Lietuvu.

Pēc "Telegram" informācijas kanāla "Motolko Help" rīcībā esošajām ziņām, migranti no Tuvo Austrumu valstīt turpina masveidā ierasties Minskas nacionālajā lidostā.

Baltkrievijas informācijas resurss apgalvo, ka vakar vakarā šajā lidostā piezemējusies kārtējā lidmašīna no Sīrijas:

foto: Ekrānuzņēmums no "Motolko Help" / "Telegram"
Informācija par to, ka Baltkrievijā turpina piezemēties regulāri reisi no Tuvajiem Austrumiem ir brīvi, publiski sameklējama, uzsver "Motolko Help".

Novērots, ka pēdējo mēnešu laikā valstī regulāri ierodas reisi no maz zināmām aviokompānijām, kuras bāzējas Tuvajos Austrumos.

"Ir arī zināms, ka Irākas un kaimiņvalstu pilsoņi ierodas no Erevānas (Armēnija), Stambulas, Beirutas un Apvienotajiem Arābu Emirātiem," apgalvo "Motolko Help".

“Lidoju pagājušajā nedēļā. Mūsējo [baltkrievu] bija desmit procenti. Pārējie - tūristi no Irānas ar bērniem un milzīgiem kravas maisiem... Angliski - ne vārda. Pēc stjuartes reakcijas radās iespaids, ka šāda situācija ir regulāra," resursam apgalvojis kāds šāda reisa pasažieris.

Avoti "Motolko Help" arī ziņo, ka imigrantu šobrīd ir tik daudz, ka ierēdņi Baltkrievijas pusē vienkārši nepaspēj laikus tikt galā ar dokumentiem, lai garantētu nepārtrauktu cilvēku plūsmu lidostā, bez "sastrēgumiem".

Konsulārā nodaļa strādājot pastiprinātā režīmā, bet arī tas nepalīdzot.

"Rezultātā tikai vakar, tranzīta zālē, Minskas nacionālajā lidostā gaidīja aptuveni 450 arābu valstu piederīgie," teikts "Motolko Help" publikācijā.

"Cik mums zināms, šī situācija šāda nav izveidojusies nedz vakar, nedz aizvakar. Daudzi migranti lidostā sēž jau vairāk nekā piecas dienas," iekš "Telegram" ziņo baltkrievu resurss.

„Jau otro nedēļu konsulārais punkts lidostā ir okupēts, un nav iespējams reģistrēt reālus tūristus vīzas saņemšanai. Cilvēki tur nakšņo, lai reģistrētu tūristus. Tikmēr nezināmi uzņēmumi nodod kļūdaini aizpildītus dokumentus ar paciņām, un - par brīnumu - tie tiek pieņemti! Mēs visi taču zinām, kas ir šie "tūristi," kāda cita aculiecinieka teikto publicē "Motolko Help".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tiekot arī ziņots, ka citi starptautisko reisu pasažieri tiek sagaidīti “uz zemes”, bez piekļūšanas tranzīta zālei, lai pēcāk nekur neparādītos fotoattēli ar cilvēkiem no Tuvo Austrumu zemēm, kuri tur šobrīd "tiešā nozīmē dzīvo".

"Motolko Help" apgalvo, ka šobrīd atturas no fotogrāfiju publicēšanas, jo tas varot "apdraudēt to autorus/īpašniekus", vienlaikus lūdzot aculieciniekus iesūtit liecības no Minskas nacionālās lidostas "iekšējai lietošanai".

Situācija pie Baltkrievijas robežas joprojām sarežģīta

Nelegālo migrantu plūsma pāri atsevišķu Eiropas Savienības (ES) valstu (Lietuva, Latvija, Polija) un Baltkrievijas robežai pēdējā laikā krasi pieaugusi Lukašenko režīma aktivitāšu dēļ, kuru rezultātā mākslīgi radīta migrācijas krīze.

Kopš šā gada sākuma aizturēto nelegālo imigrantu kopskaits pārsniedzis 4000. Lielākā daļa nelegālo migrantu vēlas caur Lietuvu, Latviju un Poliju nokļūt Rietumeiropas valstīs.

No 3. augusta, pildot iekšlietu ministres Agnes Bilotaites rīkojumu, Lietuvas robežsargi migrantus, kas nelegāli ierodas Lietuvā no Baltkrievijas, sāka piespiest doties atpakaļ.

Latvijas valdība, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, izsludināja ārkārtējā situāciju no 11. augusta līdz 10. novembrim.

Lēmums attiecas uz Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novadiem, kā arī Daugavpili.

Valdības lēmums paredz Nacionāliem bruņotiem spēkiem un policijai sniegt palīdzību Valsts robežsardzei Latvijas-Baltkrievijas robežas robež-uzraudzības nodrošināšanā, lai nepieļautu robežas nelikumīgu šķērsošanu.

Arī Latvijas robežsargi neļauj migrantiem nelegāli šķērsot robežu un piespiež viņus doties atpakaļ.