foto: VIA REUTERS
Dānijā atsākas pirms pandēmijas dzīve - atcelti visi ierobežojumi. Vai tas būs uz ilgu?
Vēl 3. septembrī naktsklubos varēja iekļūt tikai ar Covid-19 sertifikātu
Pasaulē
2021. gada 10. septembris, 05:54

Dānijā atsākas pirms pandēmijas dzīve - atcelti visi ierobežojumi. Vai tas būs uz ilgu?

Jauns.lv

Dānijā no šodienas, 10. septembra, atcelti visi Covid-19 pandēmijas dēļ iepriekš ieviestie ierobežojumi, ziņo ārvalstu mediji. Covid-19 infekcija Dānijā vairs netiek klasificēta kā "kritisks iedzīvotāju apdraudējums".

Tas nozīmē, ka Dānijas valdība zaudē pilnvaras noteikt pulcēšanās ierobežojumus, pieprasīt noteiktās vietās uzrādīt Covid-19 vakcinācijas sertifikātus, kā arī noteikt par obligātu sejas masku valkāšanu.

Dānija bija viena no pirmajām valstīm, kas pērn martā ieviesa stingrus ierobežojumus, un nu kļuvusi viena no pirmajām, kas tos atceļ.

Covid-19 Dānijā vairs neuzskata par tik bīstamu

Covid-19 par "kritisku iedzīvotāju apdraudējumu" jeb dāņu valodā "samfundskritisk sygdom" tika pasludināts pērnā gada 10. martā. Pēc pusotra gada infekcija šo statusu zaudējusi.

Jānorāda, ka šī slimība joprojām Dānijā tiks uzskatīta par "bīstamu sabiedrības veselībai", kas nozīmē, ka Dānijas valdībai un Veselības ministrijai joprojām būs tiesības veikt cilvēku testēšanu uz Covid-19, kā arī publicēt un dalīties ar valsts saslimstības rādītājiem.

Noslaktētas ūdeles Dānijā glabā masu kapā (Brīdinām, nepatīkami skati!)

Dānijas atbildīgo amatpersonu pagājušajā nedēļā pieņemtais lēmums izkaut 17 miljonus ūdeļu, jo tur atklāta Covid-19 mutācijas pārnešanās no šī kažokzvēra ...

gallery icon
21

Tāpat ievērojami samazināsies Covid-19 testu veikšanas vietu skaits, jo līdz šim bija noteikts, ka valstij jānodrošina vismaz vienu testēšanas vietu 20 kilometru rādiusā no ikviena Dānijas iedzīvotāja dzīvesvietas.

Darbu atsāks kopš marta slēgti uzņēmumi

Kā ziņo "thelocal.dk", ceturtdiena, 10. septembris ir īpaši nozīmīga diena Dānijas naktsdzīves un izklaides piekritējiem.

Daudzi naktsklubi un bāri piedzīvos kopš pērnā gada marta gaidīto atkalredzēšanos ar saviem klientiem. Piemēram, viens no populārākajiem Kopenhāgenas naktsklubiem "Culture Box" sarīkojis četras dienas ilgu "atkalatvēršanās nedēļas nogali", kas sāksies jau ceturtdienas vakarā, bet beigsies līdz ar svētdienas saullēktu.

Arī citas vietējās izklaides vietas nolēmušas atvērties jau ceturtdienas vakarā.

Tā kā Dānija augusta vidū atcēla rekomendāciju publiskās vietās ieturēt starp cilvēkiem vismaz viena metra distanci, cilvēku skaits, kas drīkst apmeklēt naktsklubu, būs neierobežots.

Dzīve Eiropā pēc Covid-19 ierobežojumu mīkstināšanas

Itālija ir atcēlusi prasību ievērot karantīnu tiem iebraucējiem no Eiropas Savienības (ES), Lielbritānijas un Izraēlas, kuriem Covid-19 tests ir negatīvs. ...

gallery icon
37

Vakcinācijas pases vairs nebūs vajadzīgas

Jau no 1. septembra Dānijā vairs nav nepieciešams uzrādīt Covid-19 vakcinācijas pasi, lai baudītu maltīti restorāna vai bāra iekštelpās. Tāpat Covid-19 seritifikāts vai negatīvs tests vairs nav vajadzīgs fitnesa klubu apmeklētājiem.

Gaidāms, ka Dānijā ar jaunu sparu atsāksies festivālu sezona. Jau nākamajā nedēļā, 16. septembrī Dānijas pilsētā Ārhusā norisināsies divu dienu ilgais mūzikas festivāls "SPOT".

Tiesa, daļēji ir saglabājušies ieceļošanas ierobežojumi - Eiropas Savienības pilsoņiem bez Covid-19 sertifikāta pirms ieceļošanas Dānijā ar aviotransportu ir jāveic un jāuzrāda negatīvs Covid-19 tests, bet nevakcinētiem ASV pilsoņiem iebraukšana Dānijā ir aizliegta pavisam.

Atvieglo Covid-19 noteikumus skolās

Ja skolās vai bērnudārzos Dānijā konstatē saslimšanu ar Covid-19, saslimušā kontaktpersona vairs netiek nekavējoties nosūtīta mājās, kā tas bijis līdz šim.

No 6. septembra saslimušo kontaktpersonām skolās un bērnudārzos jāveic Covid-19 tests, bet pašizolācija jāievēro tikai inficētajiem.

Skolēni un studenti visā pasaulē pandēmijas laikā mācās no mājām

Covid-19 pandēmijas laikā daudzas valstis pieņēmušas slēgt izglītības iestādes, mācības vadot attālināti. Šobrīd no mājām mācās skolēni visdažādākajās pasaules vietās.

gallery icon
35

Kā Dānija nonāca līdz šādai brīvībai?

Kā pavēstījušas Dānijas veselības amatpersonas, pateicoties plašajai vakcinācijas aptverei, vīruss draudus sabiedrībai vairs nerada.

Dānijā līdz šim pret Covid-19 pilnībā vakcinēti jau 83% jeb pieaugušo 4 miljoni un 276 tūkstoši iedzīvotāju.

Tikmēr vienu poti saņēmuši pat 86% dāņu. Dānijā vakcīnai var pieteikties ikviens, kurš sasniedzis 12 gadu vecumu, bet individuālos gadījumos, piemēram, smagu saslimšanu gadījumos, poti var saņemt arī bērni, kuri jaunāki par 12 gadiem.

"Epidēmija ir pakļauta kontrolei, mums ir vakcinācijas līmeņa rekords. Līdz ar to 10.septembrī mēs varam atcelt īpašos noteikumus, kas mums bija jāievieš cīņā pret Covid-19," apliecināja veselības ministrs Magnuss Heunike.

Cik ilgi būs dāņu prieki?

Līdz ar paziņojumu Veselības ministrs Heunike arī brīdināja, ka valdība būs gatavībā nekavējoties rīkoties, ja "pandēmija atkal apdraudēs sabiedrības pamata funkcijas".

Šobrīd Dānijā saslimstība ar Covid-19 nokritusies līdz zemākajam līmenim pēdējo trīs mēnešu laikā. Ja augustā ik dienu tika atklāti aptuveni 932 jauni Covid-19 gadījumi, tad septembrī šis skaitlis nokrities uz 625.

Pagājušajā trešdienā no 51 399 veikto testu Dānijā pozitīvs bija 591.

Covid-19 pacienti intensīvajā aprūpē slimnīcās 2021. gadā

Covid-19 pandēmija šķiet negrasās atkāpties. Visā pasaulē slimnīcās intensīvajā aprūpē par savu dzīvību cīnās liels skaits Covid-19 pacientu.

gallery icon
20

Šobrīd Dānijas valdībai priekšā uzdevums, kā motivēt vakcinēties pret Covid-19 atlikušo sabiedrības daļu, jo speciālisti norāda, ka tieši augstā vakcinācijas aptvere ir galvenais iemesls, kāpēc Dānijā jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits šobrīd sarūk, nevis aug, kā novērots citās valstīs.