foto: REUTERS/SCANPIX
Skolēni Lielbritānijā atraduši jaunu veidu skolas kavēšanai, viltojot pozitīvu Covid-19 ātrā testa rezultātu
2021. gada 30. augusts, 13:03

Skolēni Lielbritānijā atraduši jaunu veidu skolas kavēšanai, viltojot pozitīvu Covid-19 ātrā testa rezultātu

Jauns.lv

Skolēniem visos laikos ir bijusi vēlme kavēt mācību stundas, un jaunākā viltība, ko vairāki skolēni Lielbritānijā cenšas izmantot, ir saslimšanas ar Covid-19 viltošana, ziņo BBC.

Vairākas skolas Lielbritānijā, lai nodrošinātu mācības klātienē, izmanto ātros Covid-19 testus, un jau kopš decembra populārajā vietnē “TikTok” atrodami video, kuri atklāj, ka, siekalu vietā izmantojot kolu vai apelsīnu sulu, var viltot pozitīvu rezultātu. 

BBC pārbaudījis, ka triks, ko jaunieši izplata “TikTok” darbojas. Izmantojot kolas vai apelsīnu sulas pilienus siekalu vietā, dažas minūtes vēlāk ātrās diagnostikas tests uzrāda vīrusa Covid-19 klātbūtni, kamēr polimerāzes ķēdes reakcijas (PĶR) testā tas nedarbotos.

Kā gan ātrie testi var uzrādīt kļūdainu rezultātu tikai ar saldinātu dzērienu palīdzību?

Ātrajos testos tiek izmantotas antivielas, kas nodotajās siekalās meklē tieši Covid-19 vīrusa klātbūtni. Domājams, ka saldinātajos dzērienos ir kāda sastāvdaļa, kas ietekmē to, cik precīzi antivielas spēj veikt vīrusa meklēšanas funkciju. 

BBC eksperimentā pozitīvus testa rezultātus izdevās iegūt ar dažādiem dzērieniem: kolu, apelsīnu un ābolu sulu. Tiem visiem kopīgs ir tieši to skābums, kas pH skalā uzrāda atzīmi starp 2,5 un 4 punktiem. Tie ir diezgan skarbi apstākļi antivielām, kas parasti uzturās asinīs, kuru pH līmenis ir aptuveni 7,4 punkti. Piemēram, neitrāla ūdens šķīduma pH ir 7, taču viss, kam pH līmenis ir zemāks nekā 7, tiek uzskatīts par skābu.

Lai ātrie testi darbotos, svarīgi, lai antivielas atrastos pareizajā pH līmenī. Tādēļ ātrie testi paredz, ka pēc siekalu noņemšanas, tās jāsajauc ar buferšķīdumu, kam ir ļoti nozīmīga loma testa rezultātu precizitātē. Sajaucot, piemēram, kolas pilienus, ar šo šķīdumu, ātrais tests neuzrādīs Covid-19 klātbūtni. Tomēr izlaižot šo soli, saldinātie dzērieni saglabās savu skābumu un ietekmēs antivielu funkcionēšanu, uzrādot kļūdainu testa rezultātu. 

Tomēr BBC savā pētījumā arī noskaidroja, ka šādu viltotu Covid-19 pozitīvu ātro testu var atklāt, noskalojot to ar buferšķīdumu. Tad antivielas atgūst pareizo pH līmeni, un testa rezultāts uzrāda patieso negatīvo rezultātu.