foto: REUTERS/SCANPIX
Zilie vaļi atgriežas Spānijas piekrastē - vietā, kur tos izmedīja līdz izmiršanai
Zilais valis.
Pasaulē
2021. gada 25. augusts, 12:20

Zilie vaļi atgriežas Spānijas piekrastē - vietā, kur tos izmedīja līdz izmiršanai

Jauns.lv

Zilie vaļi, pasaules lielākie zīdītāji, pēc vairāk nekā 40 gadu prombūtnes ir atgriezušies Spānijas Atlantijas okeāna piekrastē, vēsta “The Guardian”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pirmā vaļa atgriešanās tika novērota 2017. gadā, Galisijas krastā valsts ziemeļrietumos. Otrais lieliemītnieks tika pamanīts 2018. gadā, vēlāk arī 2019. gadā. Pagājušajā gadā abi iepriekš manītie vaļi esot atgriezušies.

Šogad, pirms vairāk kā nedēļas, netālu no Ogrovas tika fiksēts pavisam jauns, iepriekš nemanīts zilais valis.

Biologs Bruno Diass apgalvo, ka, iespējams, klimata krīze liek vaļiem atgriezties teritorijā, kur iepriekš tie tika izmedīti gandrīz līdz pilnīgai iznīcībai.

“1970. gados, tieši pirms vaļu medību aizlieguma ieviešanas, tika zaudēta vesela zilo vaļu paaudze. Tagad, vairāk kā 40 gadus vēlāk, mēs redzam to nedaudzo pēcteču atgriešanos,” sacīja Diass portālam “The Guardian”.

Galisijas piekrastē agrāk bija gadsimtiem sena vaļu medību industrija. Tikai 1986. gadā Spānijā tika pilnībā aizliegtas vaļu medības, taču līdz tam brīdim zilie vaļi reģiona piekrastēs bija pilnībā izmiruši.

Tomēr vaļu atgriešanās nav laba ziņa.

“Esmu pesimistiski noskaņots, jo pastāv liela iespēja, ka klimata pārmaiņas būtiski ietekmē zilā vaļa dzīvotni,” laikrakstam “La Voz de Galicia” sacīja biologs Alfredo Lopess.

“Pirmkārt, tāpēc, ka viņi nekad nedodas uz dienvidiem no ekvadora, un, ja globālā sasilšana šo līniju virzīs uz ziemeļiem, viņu dzīvotne tikai samazināsies. Otrkārt, tas nozīmē, ka ēdiens, ko viņi parasti ēd, pazūd, līdz ar to tas, ko mēs redzam, nav svinēšanas vērts,” savas bažas pauž Lopess.

Tomēr Diass spekulē, ka vaļi varētu būt atgriezušies, pateicoties ilgām pēc savām mājām.

“Pēdējos gados ir atklāts, ka zilā vaļa migrāciju vada atmiņa, nevis vides apstākļi,” viņš sacīja.

Tipisks zilais valis ir 20-24 metrus garš un sver 120 tonnas – līdzvērtīgi 16 ziloņiem -, bet ir atrasti atsevišķi īpatņi, kas sasnieguši 30 metru garumu un svēruši 170 tonnas.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās