Pasaulē
2021. gada 21. augusts, 07:07

Afganistānas gaisa spēku pilote: neticiet talibu propagandai par sieviešu tiesībām

Jauns.lv

Nedēļu pēc tam, kad islāmistu grupējums "Taliban" ielenca Afganistānas galvaspilsētu Kabulu, tā atkal pārņemot varu, no valsts izdevies aizlidot daļai afgāņu. Viena no tiem ir uzņēmēja Hasina Saieda, kura šobrīd atrodas Lielbritānijā. Viņa nenoliedz, ka tikt lidmašīnā bijis liels atvieglojums. Tikmēr daudzi joprojām atrodas Afganistānā, nav zināms šo cilvēku turpmākais liktenis. Tur atrodas arī Afganistānas gaisa spēku pilotes Nilofaras Rahmani ģimene, par kuras drošību viņa baidās, jo uzskata, ka talibu solījumi netiks pildīti, valstī atgriezīsies tie paši likumi, kas bija pirms 20 gadiem.

Sieviete, kurai izdevās aizlidot: daudzi lidmašīnā raudāja

No Afganistānas uz Lielbritāniju ar britu militāro lidmašīnu nokļuvusi uzņēmēja Hasina Saieda. Sievietei ir Afganistānas pase, bet arī Lielbritanijā izdota vadītāja apliecība. Lielbritānijā atrodas arī viņas vīrs un bērni. Sieviete BBC norāda, ka atrašanās lidmašīnā bijusi ļoti emocionāla.

"Personiski tas bija atvieglojums, bet, paraugoties apkārt, tu joprojām domā par tiem cilvēkiem, kas paliek. Tu vēlies viņiem palīdzēt tikt prom no Afganistānas. Es domāju, ka ikviens bija ļoti emocionāls. Daudzi lidmašīnā raudāja," BBC stāsta Hasina Saieda.

Viņa arī pateicās britu karavīriem, kas lidmašīnā esošajiem izsnieguši ūdens pudeles un ēdienu, palīdzējuši, kā spējuši.

Komentējot talibu solījumus, ka ļaudīm nav jābaidās, viņa norāda, ka to ir ļoti grūti paredzēt, kā būs realitātē. "Tādēļ es gribēju aizlidot pēc iespējas ātrāk, jo situācija ir neparedzama. Redzēsim pēc pirmajām pāris nedēļām, kā viņi pilda savus solījumus."

Afganistānas gaisa spēku pilote: neticiet talibu propagandai par sieviešu tiesībām

Pirmā sieviešu pilote Afganistānas gaisa spēkos ir brīdinājusi citus neticēt Taliban propagandai par sieviešu tiesībām. Runājot ar "Fox News", 29 gadus vecā Nilofara Rahmani norāda, ka tieši sievietes cietīs visvairāk. "Pasaule būs lieciniece, ka viņi atkal nomētās sievietes ar akmeņiem," teic Rahmani.

Viņa uztraucas par savu ģimeni, kas palikusi Afganistānā. "Diemžēl mana ģimene joprojām tur ir. Es ļoti baidos par viņu drošību." Rahmani skaidro, ka viņas vecāki jau iepriekš bijuši talibu "uzbrukuma objekti", jo atbalstot meitas karjeru un izaugsmi.

Lai arī talibi publiski apgalvojuši, ka sievietes varēs strādāt un mācīties (vien obligāti būs jāvelk parandža - tradicionālais musulmaņu apģērbs, kas aizsedz seju), tomēr māc bažas, ka tie ir tikai solījumi. Talibu ilggadējais pārstāvis Zabihulla Mujahids otrdien paziņoja, ka talibi ievēros sieviešu tiesības tieši saskaņā ar islāma tiesību normām, nepaskaidrojot plašāk, ko tas nozīmētu praksē.

Lai arī varu Afganistānā pārņēmusī kaujinieku kustība "Taliban"  atļāvusi sievietēm vadīt televīzijas pārraides un piedalīties nākamās Afganistānas valdības darbā, vietējie cilvēktiesību aktīvisti ziņo, ka vairākos rajonos kaujinieki ieradušies uzņēmumos un mājās aizveduši sievietes, aizliedzot viņām atgriezties darbā. Norādīts, ka viņu amatu varot ieņemt šīs ģimenes vīrieši.

Jāteic, ka tajā pašā dienā, kad Mujahids sacīja, ka talibi ievēros sieviešu tiesības, "Taleban" kaujinieki nošāva sievieti Takharas provincē pēc tam, kad viņa publiski nebija valkājusi tradicionālo galvassegu, vēsta "Independent".

"Talibi iepriekš ir draudējuši man un manai ģimenei, sakot, ka neesmu laba musulmaņu sieviete, esmu pametusi savu musulmaņu kultūru un esmu pelnījusi, lai mani nogalina," "Fox News" atklāj Rahmani.

Viņa uzskata, ka talibi gaida, kad Amerika pilnībā evakuēsies, un tad viņi zinās, ka Afganistāna ir pilnībā viņu kontrolē. "Viņi sāks vardarbību un ieviesīs likumus, kas būs tie paši, kas bija pirms 20 gadiem, varbūt pat stingrākus," uzskata Rahmani.

Haoss Kabulas starptautiskajā lidostā

gallery icon

Komentējot haosu Kabulas starptautiskajā lidostā, viņa teic, ka šīs ainas vērojusi šausmās. "Neviens cilvēks to nedarītu, ja vien neuzskatītu, ka ir vērts riskēt ar savu dzīvību, lai vairs neatrastos Afganistānā. Tāpēc, ka lielākā daļa no viņiem jau iepriekš dzīvoja "Taliban" režīmā. Viņi ir tik bailīgi, ka ir gatavi mirt, vienkārši karājoties lidmašīnā, nevis dzīvot šīs valdības pakļautībā."

Nogalināti protestētāji, uzbrukumi žurnālistiem

Talibu kaujinieki trešdien atklāja uguni uz protesta demonstrācijas dalībniekiem Džalālābādā Afganistānas austrumos, nogalinot vismaz trīs cilvēkus, bet vēl duci ievainojot, ziņo aculiecinieki.

Videokadros, kurus uzņēmusi vietējā ziņu aģentūra "Pajhwok Afghan News", redzami bēgošie protestētāji ar Afganistānas karogu, bet fonā dzirdami šāvieni.

Tikmēr CNN galvenā starptautiskā korespondente Klarisa Vorda norāda, ka uzbrukumi notiekot arī žurnālistiem. Talibu kaujinieki nākuši ar pistolēm un vēlējušies ar tām sist, līdz viens no pašu talibu vidus teicis, lai izbeidz, jo tie esot žurnālisti.

Atbilstoši reportieru un mediju pārstāvju liecībām, talibi iebrukuši vismaz četru mediju līdzstrādnieku mājās, arī trīs Vācijas raidsabiedrības "Deutsche Welle" darbinieku mājās, teikts Žurnālistu aizsardzības komitejas (CPJ) paziņojumā.

CPJ izmeklē ziņojumus, ka talibu kaujinieki piekāvuši vismaz divus žurnālistus, kas Džalālābādā atspoguļoja protestus pret talibiem.

Jau ziņots, ka, Afganistānu atstājot ASV un citu ārvalstu spēkiem, talibi šomēnes sāka ofensīvu, pārņemot savā kontrolē visu valsti un aizvadītajā svētdienā ieņemot galvaspilsētu Kabulu.

Afgāņi pamet valsti

gallery icon

Talibu pārstāvji paziņojuši, ka uz līdzšinējās valdības ierēdņiem attieksies amnestija, jaunajā valsts valdībā varēs piedalīties sievietes un citu politisko spēku pārstāvji. Tāpat iepriekš norādīja, ka ļaudīm neesot jābaidās.

Cilvēktiesību aktīvisti gan bažījas, ka pēc talibu nākšanas pie varas afgāņu sieviešu tiesības tiks nopietni ierobežotas. Tāpat talibu valdīšana iepriekš kļuva slavena ar vardarbīgiem sodiem - roku vai kāju nogriešanu, nomētāšanu ar akmeņiem vai nāvessodu.

Talibu kaujinieki ieņem lielākās Afganistānas pilsētas

Islāmistu grupējuma "Taleban" kaujinieki svētdien bez cīņām ienākuši trijās Afganistānas galvaspilsētas Kabulas priekšpilsētās, ziņu aģentūru AP informējušas trīs Afganistānas amatpersonas, ...

gallery icon