Atlantijas okeāna nozīmīgākā straume palēninās. Vai gaidāmas milzīgas klimata izmaiņas?
foto: PantherMedia / Pichet Wissawapipat
Skats uz ledājiem Īslandē.
Pasaulē

Atlantijas okeāna nozīmīgākā straume palēninās. Vai gaidāmas milzīgas klimata izmaiņas?

Jauns.lv

Zinātnieki ir fiksējuši pazīmes, kas varētu liecināt par lielām klimata izmaiņām tuvākajos 50 gados.

Atlantijas okeāna nozīmīgākā straume palēninās. Va...

Žurnālā “Nature Climate Change” publicētais pētījums norāda, ka “Atlantijas meridionālā straume” (AMOC), kurā ietilpst arī Eiropai nozīmīgā Golfa straume, samazina ātrumu.

Straume ziemeļu puslodē nodrošina mērenu klimatu, silto ūdeni no tropiskajām pasaules daļām novirzot uz ziemeļiem un auksto ūdeni dienvidu virzienā.

Tomēr šis process sāk palēnināties, jo pārmērīgi karstā temperatūra tropos padara ūdeni vieglāku, kā arī saldūdens no kūstošajiem ledājiem samazina ūdens blīvumu. Rezultātā straumes jauda kļūst mazāka, neļaujot auksto ūdeni nogādāt uz dienvidiem.

Ja straume apstāsies pilnībā, pasaules klimats pamatīgi mainīsies – Rietumeiropai varētu draudēt drastiska temperatūras samazināšanās un vētru pieaugums, Dienvidamerikā un Rietumāfrikā lietus daudzums samazinātos.

Šobrīd ātruma samazināšanās ir tikai hipotēze, kas iegūta, pamatojoties uz siltākiem ūdens virsmas temperatūras rādītājiem un pieaugošo saldūdens uzplūdi. Lai pilnībā pārliecinātos par straumes palēnināšanos, būtu nepieciešami vairāki gadi. Nav arī zināms, cik ilgā laikā straume pilnībā apstātos.

“Destabilizācijas pazīmes jau šobrīd ir novērojamas, un es to nebiju gaidījis,” sacīja pētījuma autors Niklass Boers laikrakstam "The Guardian".

Dati par pēdējiem miljons gadiem liecina, ka straumei ir divi stāvokļi: ātrs un spēcīgs, kā tas ir novērojams mūsdienās, un lēns.

Pētījumi liecina, ka tuvāko 50 gadu laikā laikā straume pāries uz lēno stāvokli, radot laikapstākļus, kādus mūsdienu sabiedrība vēl nav pieredzējusi.