foto: EPA/Scanpix
Talibi paziņo, ka musulmaņu svētku laikā ievēros "aizsardzības statusu"
"Eid al-Adha" ir vieni no nozīmīgākajiem musulmaņu kalendāra svētkiem.
Pasaulē
2021. gada 21. jūlijs, 10:18

Talibi paziņo, ka musulmaņu svētku laikā ievēros "aizsardzības statusu"

Jauns.lv / LETA

Afganistānas talibu nemiernieki trešdien pavēstīja, ka musulmaņu svētku "Eid al-Adha" ("Kurban Bairam", Upurēšanas svētku) laikā cīnīsies vienīgi, lai aizstāvētos, tomēr oficiālu pamieru neizsludināja.

"Es varu apstiprināt, ka mēs "Eid" laikā esam aizsardzības statusā," talibu pārstāvis sakariem ar presi pavēstīja ziņu aģentūrai AFP, plašāk šo tematu neizvēršot.

"Eid al-Adha" ir vieni no nozīmīgākajiem musulmaņu kalendāra svētkiem. Afganistānā svinības sākās pirmdien un ilgs līdz piektdienas vakaram.

Iepriekšējo musulmaņu svētku laikā talibi kaujās ar valdības spēkiem mēdza pasludināt pauzi, piedāvājot nelielu atelpu afgāņiem, kas varēja relatīvā drošībā apmeklēt tuviniekus.

Talibi gan arī izpelnījušies nopēlumu, ka pamierus izmanto, lai nostiprinātu pozīcijas, pārgrupētu karotājus un tad atkal uzbruktu valdības spēkiem.

Pēdējo mēnešu laikā drošības situācija Afganistānā ievērojami pasliktinājusies.

Kopš maija sākuma, kad tika uzsākts ārvalstu karaspēka izvešanas pēdējais posms, talibu nemiernieki ieņēmuši ceturto daļu Afganistānas rajonu un iekļuvuši arī vairāku provinču galvaspilsētās, kā arī ieņēmuši stratēģiski svarīgus robežpunktus.

Vairākās provincēs neregulārie bruņotie formējumi šobrīd sniedz atbalstu drošības spēkiem, un novērotāji bažījas, ka valsts var ieslīgt vēl vienā pilsoņkarā.