Pasaulē
2021. gada 13. jūlijs, 15:13

Lielbritānijā no cietuma grasās izlaist divu bērnu slepkavu un izvarotāju

Jauns.lv

Kā ziņo raidorganizācija BBC, Lielbritānijā no cietuma gatavojas atbrīvot Kolinu Pičforku, kurš pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados tika notiesāts par divu bērnu slepkavību un izvarošanu.

Viņš ieslodzījumā par divu nepilngadīgu skolnieču - 15 gadus vecās Lindas Mannas un 15 gadus vecās Donnas Ešvortas - nogalināšanu un izvarošanu ir pavadījis 33 gadus. Abi noziegumi pastrādāti Lesteršīrā attiecīgi 1983. un 1986. gadā. Pičforks notiesāts 1988. gadā.

Viņš bija pirmais apsūdzētais Lielbritānijas vēsturē, kuru notiesāja, pamatojoties uz iegūtajiem DNS pierādījumiem.

Pagājušajā mēnesī Ieslodzījuma vietu pārvalde paziņoja, ka ir pārliecināta, ka šobrīd 61 gadu veco vīrieti ir "droši atbīvot". Pret to iebilda valsts tieslietu sekretārs Roberts Baklands.

Tomēr tiesa atzinusi, ka atbalsta Ieslodzījuma vietu pārvaldes lēmumu un noraidīja valdības apelāciju.

foto: Vida Press
Raksts par Kolinu Pičforku laikrakstā

Ieslodzījuma vietu pārvaldes paziņojumā teikts, ka tā "ārkārtīgi jūt līdzi Donnas Ešvortas un Lindas Mannas ģimenēm un saprot sāpes un ciešanas, ko viņi ir pārcietuši". Tomēr, vadoties pēc likuma, secināts, ka ieslodzīto šobrīd ir droši atbrīvot.

"Tiesību akti nosaka, ka lēmumam jābūt koncentrētam tikai uz to, kādu risku ieslodzītais var radīt pēc atbrīvošanas, un vai šo risku sabiedrībai var pārvaldīt," teikts paziņojumā.

Ko Pičforks izdarīja?

1983. gada novembrī, kad Pičforks pastrādāja savu pirmo slepkavību, viņš bija 22 gadus vecs precējies divu bērnu tēvs, raksta "Sky News".

Tiesas dokumentācijā lasāms, ka laikā, kad viņš Narboro ciemā izvarojis un nožņaudzis 15 gadus veco Mannu, viņa mazais dēls mašīnā gulējis. Pēc tam Pičforks braucis mājās un nolicis dēlu gulēt.

foto: Mirrorpix / Vida Press
Vieta, kur 1983. gadā tika nogalināta Linda Manna

Pēc trīs gadiem Pičforks uzbruka vēlreiz vien dažus kilometrus no pirmā nozieguma vietas. Šoreiz upure bija 15 gadus vecā Ešvorta. Patologs šo gadījumu tiesā raksturoja kā "nežēlīgu seksuālu uzbrukumu".

foto: Mirrorpix / Vida Press
Vieta, kur Pičforks nogalināja 15 gadus veco Donnu Ešvortu

Sākotnēji Pičforks netika notverts, jo par uzbrukumu tika apsūdzēts kāds 17 gadus vecs jaunietis, turklāt patiesais slepkava pierunāja vienu no saviem kolēģiem nodot DNS testu viņa vietā.

Tomēr vēlāk apkaimē tika veikta pirmā masveida DNS testēšana valstī - paraugi tika noņemti 5000 vīriešiem nozieguma apkaimē. Pateicoties testam, Pičforks tika notverts.

Cietumā izrāda "ārkārtīgu progresu"

1987. gadā Pičforks tika atzīts par vainīgu abās slepkavībās, un 1988. gada janvārī tiesa viņam piesprieda mūža ieslodzījumu, raksta BBC.

Tiesnesis tolaik sacīja, ka slepkavības bija "īpaši sadistiskas", un viņš apšaubīja, ka Pičforks jebkad tiks atbrīvots.

foto: Mirrorpix / Vida Press
Kolins Pičforks 1987. gadā tiek nogādāts uz tiesas sēdi

Tomēr jau 2009. gadā Apelācijas tiesa nosprieda, ka Pičforks, atrodoties cietumā, sasniedzis "ārkārtīgu progresu", un viņa soda termiņš tika samazināts uz 28 gadiem. Tāpēc viņam piešķīra tiesības pretendēt uz atbrīvošanu 2015. gadā.

Neskatoties uz to, ka 2016. un 2018. gadā viņa atbrīvošanu noraidīja, viņš tika pārvietots uz daļēji slēgtu cietumu.

Šī gada jūnijā Ieslodzījuma vietu pārvalde paziņoja, ka Pičforku var atbrīvot, jo viņa uzvedība apcietinājumā bija "pozitīva un ietvēra plašus centienus palīdzēt citiem".